Céliától Boribonig – Női szerzők a júniusi sikerlistán

2017. július 13. 12:10

Taroltak a női szerzők a könyvek sikerlistáján. A Book­­line cég júniusi rangsorának első két helyén ugyan férfi szerzők – Urbán László és Jakab András, illetve Philip Zimbardo – társadalomtudományi könyvei állnak, a harmadik helyet azonban már női szerző foglalta el. Paula Hawkins új regénye, A víz mélyén izgalmas, lélektani kérdéseket is boncolgató olvasmány. A szerző első könyve, a Lány a vonaton világsiker lett, láthatóan ez a könyve is már most igen népszerű.

Előkelő helyet kapott a listán Margaret Atwood regénye, A szolgálólány meséje. Az Arthur C. Clarke-díjjal jutalmazott könyvből, amelyet korábban Booker-díjra is jelöltek, nemrégiben filmsorozat is készült.

Az ötvenes évek diktatúráját bemutató regény, Tompa Andrea Omertája, Tóth Krisztina legújabb, abszurd humort és iróniát sem nélkülöző novelláskötete, illetve Rakovszky Zsuzsa könyve, a Célia is erősítette a női vonalat a ranglistán.

Népszerű Philippa Gregory könyve is, a Három nővér, három királyné, amely három különleges nő életét tárja az olvasó elé. Philippa Gregory könyveinek különlegessége az alapos történelmi tudás és korismeret.

Gyerekkönyvek is szerepelnek a listán, itt is jó helyezést kaptak a női szerzők. Marék Veronika gyerekeknek szóló, már-már klasszikussá váló sorozata, a Boribon-történetek legújabbja, a Boribon, a bajnok a huszadik legnépszerűbb könyv volt júniusban.

H. E.