Budapest Ritmo – Nyisd ki a füled!

2017. szeptember 28., 12:48

A Budapest Ritmo 2017-ben is a meglepő találkozások, egyszeri csodák és felfedezések fesztiválja lesz. 24 koncert, 29 ország fellépői, szakmai konferencia és egy nyolc koncertből álló showcase-nap vár a Hangvető és a CAFe Budapest által idén másodszor bemutatott programsorozaton.

A fesztivál, hagyományainak megfelelően, igyekszik összehozni és elsőként bemutatni a legjobb magyar és külföldi előadók közös produkcióit. Lajkó Félix, a magyar hegedűvirtuóz ezúttal egy lehengerlő lengyel népi-klasszikus vonósbandával, a VOŁOSIval hozza tűzbe a közönséget. A Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band összeállásával a délszláv tamburazene ifjú magyar titánjai a holland klezmeregyüttessel többszörözik meg a tüzes dallamok erejét. Miczura Mónika, az Ando Drom egykori legendás énekesnője a tunéziai Jawharral lép fel közösen. „Mitsou” és Jawhar találkozása a roma Piaf és a tuniszi bárd duettje, amely elemi gyökerekből teremt új harmóniát. Harcsa Veronika a Transglobal Undergrounddal és a Fanfara Tiranával lép fel a Budapest Ritmo-n. A legendás Transglobal Underground most sem téved: albán rezesbandával alkotnak robbanékony elegyet, amelyet a sokarcú Harcsa Veronika érzékeny hangja árnyal.

Amsterdam Klezmer Band
Fotó: Fred van Diem

Rajtuk kívül Közép- és Keletópa legjobbjai mellett Dél-Amerika és Afrika legaktuálisabb előadói zenélnek majd a város szívében, az Akváriumban három napon át.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.