Az Orbán-kormány lenézi a kultúrát, a közművelődésben mindenkire a külföld vagy a lassú éhhalál vár

2017. július 8. 20:21 - szerző: S. ZS.

A könyvtárosok, levéltárosok, múzeumok és művelődési házak munkatársai tizenöt éve kaptak idehaza utoljára érdemi béremelést. A súlyos bérfeszültségeket a pár ezer forintos bérpótlék nem oldja meg.

A könyvtárosok, levéltárosok, múzeumok és művelődési házak munkatársai tizenöt éve kaptak idehaza utoljára érdemi béremelést. Ehhez 2009-ben hozzájött még ugyan 1-1,5 százalékos emelés, de ez az infláció kompenzálására sem volt elég. A Fidesz-kormány sem változtatott a közalkalmazotti bértáblán, helyette ágazatonként eltérő életpályamodelleket vezetett be. Ahol ez is elmaradt, ott bérpótlékot adtak.

A kulturális szféra közalkalmazottainak azonban ez sem jutott. A Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezetének követelésére végül a kormány az idei évre 15 százalékos kulturális bérpótlékot ígért.

Csóti Csaba szakszervezeti elnök a 168 Órának elmondta: számításaik szerint azonban a beígért pótléknál jóval kevesebbet kaptak a kollégáik.

– Áprilisban jeleztük ezt Balog Zoltán miniszternek, s írtuk azt is, hogy állami feladat lenne a kifizetések ellenőrzése. Hoppál Péter kulturális államtitkárnak is írtunk, de leveleinkre egyikük sem reagált. Ráadásul ez a pótlék is csak novemberig jár, nem tudjuk, mi lesz ezután. A 2018-as költségvetésben már nincs elkülönítve forrás erre a célra – hangsúlyozta Csóti.

Munkatársaik többségének fizetése nem haladja meg a bruttó 161 ezer forintos garantált bérminimumot. Ennyit kap a frissen érettségizett és a húsz éve pályán lévő diplomás is. A súlyos bérfeszültségeket a pár ezer forintos bérpótlék nem oldja meg, s úgy tűnik, ezt is elveszíthetik november után. A közművelődési szakemberek közül sokan elhagyják a pályát, vagy külföldre mentek, ahol bölcsészdiplomával akár az üzleti szférában is elhelyezkedhetnek. Eközben itthon köz­­munkásokkal töltik fel az állami, megyei múzeumokat, könyvtárakat. Csóti Csaba szerint ez is megmutatja, valójában mennyire lebecsülik kormányzati szinten a kultúrát.