Antiszemita szövegekkel rongálták meg az Eli Wiesel-emlékházat Máramarosszigeten

2018. augusztus 4., 17:53

Szerző:

Péntekről szombatra virradó éjszaka ismeretlen tettesek pink színnel felfestett antiszemita szövegekkel rongálták meg Máramarosszigeten az Eli Wiesel-emlékházat – írja Új Kelet. A múzeum épülete a városközpontban, közel a rendőrséghez található. 

Az eset kapcsán „megállapítást nyert a vandalizmus és rongálás bűncselekménye, a rendőrség nyomozást indított a tettesek elfogása és felelősségre vonása érdekében” – nyilatkozta Florina Metes, a Máramaros-megyei rendőrség szóvivője a news.ro portálnak.

Antiszemita és gyalázkodó szövegek az Eli Wiesel-emlékházon
Fotó: Ziva/ujkelet.live

A bűncselekmény vonzáskörzetében lévő térfigyelő kamerák felvételeinek elemzése folyamatban van és a rendőrség már nyomoz a gyanúsítottak után.

Az 1928-ban Máramarosszigeten született Nobel-díjas író és Holokauszt-túlélő Eli Wieselt 2001-ben a Román Akadémia tiszteletbeli tagjának is megválasztották.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.