Alföldi Róbert színpadra lépett a Pécsről kitiltott előadáson, de először megszólalni sem tudott a tapsvihar miatt

2018. május 28., 18:23

Szerző:

Népszavában jelent meg egy riportot az Átrium Színház szigetvári előadásáról, az Igenis, miniszterelnök úr!-ról, amelyet a markáns ellenzéki véleményéről ismert rendező és színész, Alföldi Róbert főszereplésével eredetileg Pécsen állítottak volna színpadra, de a  Zsolnay Örökségkezelő Központ indoklás nélkül lemondta. Szigetvár az állítólag fideszes utasításra, pitiáner bosszúból született döntés  után jelentkezett, hogy szívesen befogadja az előadást, amelyet vasárnap tartottak meg, a Népszava cikke szerint pedig Alföldi Róbertet akkora „tüntetésszerű” tapsvihar fogadta, amikor a harmadik percben először megjelent a színpadon, hogy egy időn át megszólalni sem tudott.

Részlet a színdarabból
Fotó: Facebook

A lap újságírója egyébként több nézőtől is megkérdezte, hogy miért kíváncsi az előadásra. Sokan mondták, hogy a pécsi döntés keltette fel az érdeklődésüket, érkezett néző Pécsről, Kaposvárról és Budapestről is, de szinte mindenki csak a neve elhallgatása mellett volt hajlandó nyilatkozni a Népszavának. A néhány megszólaló közül, aki a keresztnevét vállalta, egy pécsi mérnök, a 47 éves László így fogalmazott:

– Ez csak durvulni fog. Nem csodálnám, ha felvennének minket kamerára, hogy aztán egyenként kirúgjanak a munkahelyünkről, merthogy dafkéből Alföldi Róbertet nézünk. Idefelé, Kacsótánál traffiztak a rendőrök. Szerintem kivezényelték őket, hátha egy-két színházba igyekvőt meg lehet büntetni.

Amikor az újságíró válaszul felvetette, hogy ez már inkább csak paranoia, a férfi így válszolt:

– Csak nehogy meglepődjön...

Szigetváron vasárnap két előadást is tartottak, a színdarabot összesen 700 ember láthatta. Huszonnégy óra alatt elfogytak rájuk a jegyek.

Tegnap 16:59

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.