A siker áriái: Az operaház éve számokban

január 9. 18:47

Tartalmas évet zárt a Magyar Állami Operaház. A világ legnevesebb előadói léptek fel az Operában és az Erkel Színházban is, köztük Plácido Domingo, Edita Gruberová, Bryn Terfel, Marcello Giordani, Iréne Theorin, Erwin Schrott és Charles Castronovo. A rendezők között is voltak nagy külföldi nevek: többek közt a német Ludger Engels, a lengyel Michał Znaniecki, a finn Vilppu Kiljunen és az olasz Damiano Michieletto is dolgoztak itt.

A számok is sokatmondók, 2016-ban 30 kamarabemutatót és 477 nagytermi előadást tartottak a két színpadon. Összesen 30 bemutatót, köztük négy ősbemutatót és 11 magyarországi ősbemutatót tartottak 2016-ban.

Az eddigi slágerdarabok közül többet – például a Bohéméletet és a Traviatát – új feldolgozásban adták elő, és bemutattak egyedinek számító operákat is, mint Thomas Adestől A vihart vagy Purcell Tündérkirálynőjének modern változatát.

A 2016-os év kiemelkedő eseménye volt a Shakespeare-évad is. Az évad sztárvendége volt Plácido Domingo, akinek előadására összesen 1214-en voltak kíváncsiak.

Idén először musicalt is műsorra tűztek: a Billy Elliotot – a musicalre nyolcvanezer jegy fogyott.
Mindezek mellett 1956-ról is megemlékezett az Opera: 13 különböző program, köztük három ősbemutató foglalkozott a forradalom és szabadságharc témáival.

H. E.