A Hatszín Teátrum árnyalatai: Színesedik a gyerekszínházak palettája

március 11. 06:38

Új, főleg gyerekeknek szóló színház nyílik Budapest belvárosában Hatszín Teátrum néven. Budapest új játszó-terében – ahogy megálmodói hívják – április 23-án, Janikovszky Éva születésének 91. évfordulóján lesz az első előadás.

– Az írónő hét könyvéből írtunk darabot és állítottuk színpadra úgy, ahogy itthon még nem volt látható – mondja a 168 Órának Gálvölgyi Dorka, a színház igazgatója. A darabot a 6–12 éves korosztálynak ajánlják.

Gálvölgyi Dorka szerint nagy szükség van új bemutatóterekre a gyerekeknek is: bár színvonalas előadások láthatók a fővárosban, a kínálat korlátozott.

– A padlást például harminc éve játsszák, kiváló darab, de az átlagos családok már rengetegszer látták – mondja.

A Hatszín Teátrum minden korosztálynak érdekes lesz. Készülnek beavatószínházzal, ahová csecsemőkortól hároméves korig várnak gyerekeket.

A nyitás utáni héttől komolyzenei előadások is lesznek. Nógrádi Gergely kántor és operaénekes segít a gyerekeknek eligazodni az opera világában. Elsőként A varázsfuvolát adja elő a társulat az 5–12 éves korosztálynak.

A későbbiekben pedig érzékenyítő programokat terveznek kamaszoknak, és lesznek előadások felnőtteknek is.

Gálvölgyi Dorka a helyszínt ideálisnak tartja, hiszen a Hatszín Teátrumnak otthont adó teremben az ötvenes években még színház volt, most ezt újítják fel, hogy újra korábbi rendeltetése szerint működhessen a tér.

H. E.