Vlagyimir Putyin szerint Oroszország nem lép fegyverkezési versenybe az Egyesült Államokkal

2017. december 14., 12:06

Szerző:

Oroszország fejleszti haderejét, de nem hagyja, hogy belerántsák egy fegyverkezési versenybe az Egyesült Államokkal – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki moszkvai sajtóértekezletén.

Putyin nem keresi a bajt
Fotó: MTI/EPA

Putyin rámutatott, hogy Oroszország – eltérően az Egyesült Államoktól – nem mondott fel egyoldalúan a nemzetközi biztonság sarokkövének tekintett egyezményeket. Emlékeztetett rá, hogy Washington így tett a rakétavédelmi rendszerek fejlesztését korlátozó (ABM-) szerződés esetében, és gyakorlatilag kivonult az európai szárazföldi állomásoztatású közepes és rövid hatótávolságú rakéták leszereléséről megkötött (INF-) egyezményből is.

Az orosz elnök óva intette az Egyesült Államokat attól, hogy felmondja a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló (START-3) szerződést is, s hozzátette: Oroszország anélkül szavatolja majd saját biztonságát, hogy hagyná magát belerántani egy fegyverkezési versenybe.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.