Visszakerült Észak-Korea az amerikaiak terrorlistájára

2017. november 21., 08:43

Szerző: Herczeg Szonja

– Ma az Egyesült Államok a terrorizmust támogató államok közé sorolja Észak-Koreát. Ennek hosszú ideje meg kellett volna történnie. Már évekkel ezelőtt – jelentette be Donald Trump amerikai államfő hétfői kabinetülése után.

Phenjant még 2008-ban vette le a listáról az akkori elnök, George W. Bush. A mostani lépés nem meglepő: Trump és az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun már több ízben egymásnak mentek. És nemcsak politikai, de személyes szinten is. Előbbi öregnek nevezte Trumpot, aki erre közölte, hogy ő sosem mondaná rá, hogy kicsi és kövér. Trump ezután még azt rebesgette, elképzelhető az is, hogy barátok lesznek. Ha nem, az pedig nagy baj. Mert ha az Egyesült Államokat provokálják, a világot provokálják, és ezt nem szeretné.

Trump nem egyszer ment bele adok-kapokba az észak-koreai vezetővel

A barátkozási szándékot, úgy tűnik, egyelőre jegelik, Trump gyilkosnak nevezte a phenjani vezetést, és szankciókat helyezett kilátásba, amelyeket ma jelent majd be.

A terrorizmust támogató államok amerikai listáján jelenleg Irán, Szudán és Szíria szerepel. Trump szerint Észak-Korea kivívta magának a pozíciót azzal, hogy nukleáris fegyvereket és ballisztikus rakétákat fejleszt, és támogatja a nemzetközi terrorizmust. Kim Dzsongunt pedig egyenesen egy elszabadult elmebetegnek nevezte.

Trump az indoklásnál szóba hozta Otto Warmbiert is, az amerikai egyetemistát, akit Észak-Koreába érkezése után nem sokkal letartóztatták, munkatáborba vittek, ahol addig kínozták, míg kómába esett. Így szállították végül haza Amerikába, ahol később Cincinnatiban elhunyt.

Az ENSZ szóvivője, Farhan Haq a CNN-nek azt nyilatkozta, nincs mit hozzáfűznie Trump döntéséhez. – Ez nem a mi listánk – mondta.