A magyar kormány megvétózta, hogy az EU elítélje az Egyesült Államokat, mert az elismerte az illegális izraeli telepeket

2019. november 20., 12:15

Szerző:

Károsan hat az izraeli-palesztin békefolyamatokra, illetve együttélésre, hogy ortodox zsidó telepesek illegálisan terjeszkednek Ciszjordániában, ezeket a telepeket pedig az Egyesült Államok egyoldalúan elismeri – ez lett volna a lényege annak az európai uniós állásfoglalásnak, amit a héten adtak volna ki, válaszul az amerikaiak hétfői lépésre.

Times of Israel lap értesülései szerint a magyar kormány még azelőtt jelezte, hogy nem fogja támogatni a közös állásfoglalást, hogy annak vázlatát egyáltalán elküldték volna a tagállamoknak.

Az Egyesült Államok részéről Mike Pompeo külügyminiszter hétfőn azt nyilatkozta, hogy országa nem tekinti (az elmúlt évtizedek nemzetközi gyakorlatával ellentétben) illegálisnak, hogy Izrael megszállt területeken létesít telepeket. Eddig ez a nemzetközi hozzáállás tartotta vissza  – részben sikerrel –, hogy a vitatott területeken terjeszkedjen a zsidó állam.

A Szijjártó Péter által kezdeményezett vétó miatt az EU tagállamai csak külön-külön tudtak elítélő nyilatkozatot tenni, ezzel élt Franciaország és Németország is.

A magyar külügy az elmúlt években számos közös állásfoglalást és nemzetközi uniós együttműködést vétózott meg, többeket az utolsó pillanatban, akár több éves előkészítő munka után. Emlékezetes, hogy a kormány vétót emelt, mikor

(via 444)