Varga Judit elutazott megmondani az Európai Uniónak, hogy Magyarország az első

Szerinte Magyarország fogja visszatenni a jogot a jogállamiságba.

2019. szeptember 16., 12:51

Szerző:

Hétfőn délelőtt 10 órakor veszi kezdetét az Európai Tanács találkozóit előkészítő Általános Ügyek Tanácsának (GAC) brüsszeli ülése, amelyen Magyarország érveit is meghallgatják a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárásban. Az eljárásnak kulcsjelentőségű lépcsőfoka az Orbán-kormány érveinek a meghallgatása, és amíg Kovács Zoltán nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár azzal hangolt rá, hogy bevándorláspárti bosszúállók támadják Magyarországot, Varga Judit igazságügyi miniszter a saját bevallása szerint Orbán Viktor kissé üres pénteki megjegyzésével utazott el rá: Én azért vagyok európai, mert magyar vagyok, ha nem lennék magyar, nem is tudnék európai lenni.

A lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás előtt a Sargentini-jelentés elfogadása nyitotta meg az utat az Európai Parlamentben 2018. szeptember 12-én. Magyarország írásban már válaszolt az Európai Parlament kritikus észrevételeire a demokrácia és a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatban. A hétfői meghallgatás sem lesz nyilvános, csak az érkezését közvetítik, és sajtótájékoztatót tartanak.

Az EP aggályai az alábbi területekre fókuszálnak:

  • az alkotmányos és a választási rendszer működése,
  • az igazságszolgáltatás függetlensége,
  • korrupció és összeférhetetlenség,
  • a magánélet védelme és az adatvédelem,
  • a véleménynyilvánítás szabadsága,
  • a tudományos élet szabadsága,
  • a vallásszabadság,
  • az egyesülési szabadság,
  • az egyenlő bánásmódhoz való jog,
  • a kisebbségekhez tartozó személyek, köztük a romák és a zsidók jogai,
  • a migránsok, menedékkérők és menekültek alapvető jogai
  • és a szociális jogok.

Ezeket az aggályokat az Orbán-kormány nevében még  másfél éve, a Sargentini-jelentésről szóló vitában még azzal utasította el, hogy minősített hazugságok gyűjteményéről van szó, Orbán Viktor pedig 2018. szeptember 12-én az EP-ben azt mondta:

Magyarország védeni fogja a jogait, ha kell, önökkel szemben is.

A GAC az EU-tagországok kül- és EU-ügyi minisztereiből áll. Hétfői ülésén csak az egyik napirendi pont Magyarország meghallgatása, Varga Juditot és a magyar delegációt viszont nyilvánvalóan kellemetlen kérdések várják, a leginkább talán az EU soros elnöki tisztségét betöltő Finnország részéről, amelynek deklarált prioritása a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás, és amelyet Kovács Zoltán és személyesen Orbán Viktor is bírált a közelmúltban. Meglehetősen álszent vádként elhangzott, hogy Finnországban nincs alkotmánybíróság, a finn tudományos akadémia az oktatási minisztérium alá tartozik, a bírákat pedig az államfő nevezi ki az igazságügyi miniszter javaslatára, amire válaszul Kovács Zoltán egy térképet kapott Ville Cantell, a finn külügyminisztérium EU-s ügyekért felelős szóvivőjétől, hol érdeklődjön inkább. Antti Rinne finn kormányfő szeptember 30-án Budapestre látogat.

Szankcióktól az Orbán-kormánynak egyelőre nem kell tartania, a GAC hétfői ülése csak a meghallgatásról szól, a kül-és EU-ügyi miniszterek egy későbbi időpontban döntenek arról, fennáll-e Magyarországon az alapvető demokratikus értékek megsértésé. Ha négyötödük úgy ítéli meg, hogy igen, akkor Magyarország ajánlásokat kap. Határidő nincs, a folyamat gyakorlatilag bármeddig elhúzódhat. Lehet az egésznek a vége az is, hogy Magyarország elveszíti a szavazati jogát az Európai Tanácsban, de valószínűtlen, hogy eddig fajul az ügy, ami viszont az érdemi intézkedéseket illeti, az Európai Unió vezető politikusainak kezd tetszeni az ötlet, hogy a jogállamiság tiszteletben tartásához kössék az EU-s pénzek kifizetését. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnöke már a programbeszédében jelezte, hogy szeretne létrehozni egy olyan mechanizmust, amely ellenőrzi a jogállamiság elveinek a teljesülését az EU tagországaiban.

Varga Judit hétfő reggel mindenesetre tweetelt még egyszer, azt állítva, Magyarország fogja visszatenni a jogot a jogállamiságba.

Tytti Tuppurainen finn EU-ügyi miniszter érkezéskor jelezte is, hogy nagyon hosszú, kemény napra számít.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.