Valószínűleg beolvasztották a Berlinből ellopott százkilós aranyérmet

2017. július 12. 16:58

A német rendőrség szerdán több embert őrizetbe vett egy márciusi, berlini múzeumrablással összefüggésben, amelynek során egy száz kilogramm tömegű, négymillió dollár értékű aranyérmét vittek el a bűnözők.

A berlini rendőrség közleménye szerint jelenleg több helyszínen párhuzamosan tartanak házkutatásokat a Bode Múzeumban történt rablással kapcsolatban.

A német főváros egyik legpatinásabb múzeumának tartott Bode egyik páncélüveg érmetárolójából idén márciusban vitték el a Nagy Juharfalevél (Big Maple Leaf) elnevezésű érmesorozat egyik darabját. Az érme – írja a Reuters –, amelynek piaci értékét négymillió dollárra (több mint egymilliárd forint) teszik, nem a múzeum tulajdona volt, csupán kiállításra kapták kölcsön.

A Nagy Juharfalevél-sorozat részeként összesen hat darab érmét készített a kanadai királyi pénzverde. Az érmék mindegyike száz kilogramm, különleges tisztaságú színaranyból készült, három centiméter vastagságú és ötvenhárom centiméter átmérőjű. Az érmék egyik oldalát II. Erzsébet királynő arcképe, másik oldalát juharfalevelek díszítik.

A berlini rendőrség arról nem adott tájékoztatást, hogy megtalálták az érmét. A műkincset a hatóságok gyanúja szerint a rablást követően beolvasztották.