Valahogy kiesett az ablakon és meghalt egy orosz oknyomozó újságíró

2018. április 16., 12:24

Szerző:

Meghalt Makszim Borogyin oknyomozó újságíró az oroszországi Jekatyerinburgban, aki április 12-én esett ki ötödik emeleti lakása erkélyén. A Novij Gyeny 32 éves munkatársa a zuhanás után három napig kómában volt, eszméletét nem nyerte vissza, majd vasárnap a kórházban hunyt el – írja a Radio Free Europe.

A hatóságok hivatalosan öngyilkosságnak tekintik Borogyin halált, a rendőrségi szóvivő szerint valószínűleg nem történt bűncselekmény. A lakás ajtaja belülről volt kulcsra zárva, nem volt nyoma erőszakos behatolásnak, és az újságíró nem hagyott hátra búcsúlevelet.

Főszerkesztője, Polina Rumjantceva szerint azonban Borogyin nem lett öngyilkos.

 32-year-old Yekaterinburg journalist Maxim Borodin has been added to the list of suspicious deaths in Russia. He died this morning after a fall from the window of his flat. He had written about the deaths of Russian contractors in Syria in a US strike.https://t.co/onBJDQCyL3 pic.twitter.com/IGHkH46BEo

Ezt a feltételezést erősíti, hogy az újságíró egy barátja Facebook-oldalán azt írta, Borogyin április 11-én hajnal ötkor értesítette, hogy a házát körbevették orosz biztonsági erők terepruhás és maszkos emberei. Barátja, Vjacseszlav Bashkov szerint a férfi ijedtnek tűnt, de nem részegnek vagy hisztérikusnak. Úgy gondolta, át fogják kutatni a lakását, ehhez várják még a parancsot, és megkérte Bashkovot, hogy szerezzen neki ügyvédet. Egy óra múlva Borogyin újra felhívta őt, azt mondta a telefonban, hogy tévedett, minden bizonnyal csak valamilyen gyakorlatról volt szó. Ezután már nem beszéltek, Bashkov a sajtóból értesült április 13-án arról, hogy barátját megtalálták az erkélye alatt, aki azóta is kórházban van.

Az újságíró gyakran írt korrupcióról és bűnügyekről. Az utóbbi hetekben azoknak az orosz zsoldosoknak a halálával foglalkozott, akik Szíriában haltak meg. Február 7-én egy csapat orosz zsoldos tankokkal és nehéztüzérséggel felfegyverkezve megtámadott egy olyan területet, amit az Aszad-ellenes, amerikaiak által támogatott erők védtek. Az amerikaiak által vezetett nemzetközi koalíció légicsapással válaszolt, amiben több tucat orosz katona halhatott meg. Sajtóértesülések szerint legalább 200 orosz zsoldos halt meg, de az orosz kormány ezt mind a mai napig nem erősítette meg.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.