Vádat emeltek Harvey Weinstein ellen, aki mindent tagad

2018. május 25., 21:21

Szerző:

Nemi erőszak és szexuális bűncselekmények gyanújával pénteken vádat emeltek a bukott hollywoodi producer, Harvey Weinstein, a nevét viselő molesztálási botrány főszereplője ellen az Egyesült Államokban. A vádat két nő feljelentése nyomán indított nyomozásban találták megalapozottnak. A pénteki New York-i bírósági döntés értelmében a bukott hollywoodi producer egymillió dolláros óvadék és nyomkövető viselése fejében szabadlábon védekezhet. Le kell adnia az útlevelét, és vállalta azt is, hogy neem hagyja el két szövetségi állam, New York és Connecticut területét.

Fotó: MTI/AP/Julio Cortez

A 66 éves Harvey Weinsteinnek ez az első büntetőügye azóta, hogy a The New York Times és a New Yorker tavaly októberben megjelent tényfeltáró írásai nyomán több mint nyolcvan színésznő – köztük Angelina Jolie, Cate Blanchett, Kate Beckinsale, Salma Hayek, Eva Green, Ashley Judd, és Gwyneth Paltrow – molesztálással vádolta meg. A nyomozás még folyamatban van, a vádirat szerint a harminc éves filmes karrierje alatt a hollywoodi producer, a Miramax alapítója a pozícióját, a hatalmát és a pénzét felhasználva hozott nőket olyan kényszerhelyzetbe, amelyben szexuális visszaéléseket követett el. Ügyvédje, Benjamin Brafman bejelentése szerint ettől függetlenül ártatlannak fogja vallani magát a bíróság előtt, és vitatja a gyanút, amely szerinte hemzseg az „alkotmányos  hiányosságoktól” és a tények sem támasztják elő. 

A The New York Times és a New Yorker Pulitzer-díjat kapott a Weinstein-sztoriért, amelyből #MeToo néven világszerte mozgalom is született.

Pénteken Harvey Weinsteint bilincsben vezették ki abból a rendőrségi épületből, ahol feladta magát. Ezután jelent meg a manhattani bíróságon, amely előtt már három könyvvel a hóna alatt jelent meg. Többnyire rezzenéstelen, nyugodt arccal fogadott mindent, az újságírói kérdésekre nem válaszolt. 

A hatóságok azt nem hozták nyilvánosságra, hogy Harvey Weinstein ellen melyik két nő vallomása alapján emelték vádat, csak annyit árultak el, hogy egy 2004-es és egy 2013-as esetről van szó. Az egyik áldozata Lucia Evans  lehet, aki csütörtökön a New Yorkernek mesélt arról, hogy Harvey Weinstein orális szexre 2004-ben a manhattani irodájában kényszerítette.

„Elkaptunk, Harvey Weinstein, elkaptunk” – ünnepelte a bukott hollywoodi producer elleni vádemelést Rose McGowan, az a színésznő, aki tavaly októberben elsők között állt a nyilvánosság elé azzal, hogy Harvey Weinstein – többek között a Ponyvaregény, a Szerelmes Shakespeare, Az angol beteg producere – megerőszakolta.

A pénteki vádemelés csak az első a sorban. Harvey Weinstein elleni vádemelési javaslattal a Los Angeles-i rendőrség is átadott egy öt ügyből álló aktát az ügyészségnek, de a Wall Street Journal tegnapelőtti híre szerint szövetségi szintű vizsgálat is indult a szexuális visszaéléseinek a feltárására.

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.