Ursula von der Leyen megígérte, hogy az ő Európai Bizottsága felerészt nőkből fog állni

2019. július 16., 11:20

Szerző:

Az Európai Bizottság elnöki tisztségére jelölt politikus kedd reggel tartotta meg a programbeszédét az Európai Parlament előtt, ebben téve ígéretet arra, hogy az általa vezetett testületben felel-fele aréányban lesznek jelen a nők és a férfiak. 

Ha az EU-tagországok nem jelölnek kellő számú nőt biztosnak, habozás nélkül új jelölteket fogok kérni tőlük

– hangoztatta a politikus. 1958 óta az Európai Bizottságnak 183 biztosa volt, közülük azonban csak 35-en, kevesebb mint 20 százaléknyian kaphatták meg nőként a tisztséget – emlékeztetett. Megválasztásáról még ma szavaz az Európai Parlament.

EU-tisztújítás
Fotó: MTI/AP/Jean-Francois Badias

Ursula von der Leyennek egyébként ez az első konfliktusa  Orbán Viktorral, a magyar miniszterelnök ugyanis megtagadta a kérést, hogy Trócsányi László mellett egy nőt is jelöljön Magyarország képviselőjeként az Európai Bizottságban.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.