Úgy ölelgette egymást Putyin és Aszad, mintha nem lenne holnap

2017. november 21., 12:25

Szerző:

Furcsa, előre be nem jelentett találkozó zajlott Vlagyimir Putyin orosz államfő és a szír elnök, Bassár el-Aszad között. A Kreml tájékoztatása szerint a vezetők Szíria jövőjét vitatták meg a dél-oroszországi Szocsiban.

A két elnök látható elégedettséggel távozott a megbeszélésről, Putyin egy szívélyes öleléssel is kitüntette hosszú ideje támogatott partnerét. A tárgyaláson állítólag nem takarékoskodott a dicsérő szavakkal, amikor Aszad munkájáról és az Iszlám Állam elleni fellépéséről esett szó.

Fotó: Sputnik

A megbeszélés után az orosz elnök a Szputnyik hírügynökségnek azt mondta, felhívja Donald Trump amerikai elnököt és az összes olyan ország vezetőjét, amelyek részt vesznek a szíriai konfliktus rendezésében, mint Irak, Egyiptom, Szaúd-Arábia és Jordánia. – A mai megbeszélésünk alapján fogok konzultálni velük – mondta szűkszavúan a Szputnyiknak Putyin.

2015 októbere óta ez az első alkalom, hogy a két vezető személyesen találkozott. Putyin és kormánya az egyik fő támogatója a szír elnöknek. Nemcsak a tűzszüneti tárgyalásokkor, de katonailag is többször beavatkozott a konfliktusba Aszad oldalán.