Több ember meghalt a franciaországi túszdrámában

2018. március 23., 13:09

Szerző:

Három ember meghalt, három pedig megsebesült, amikor egy felfegyverzett férfi  péntek délelőtt túszokat ejtett egy Super U szupermarketben a dél-franciaországi Carcassonne-tól keletre fekvő Trèbes-ben. A tánadóval a kivezényelt rendőrök végeztek – írja a Le Monde.

 

A lap közlése a férfi péntek délelőtt 11 körül elrabolt egy Opel Corsát, a két utasa közül az egyiket lelőtte, a másikat pedig megsebesítette. A kocsival aztán Trèbes-be hajtott, útközben megpróbált elütni néhány rendőrt, aztán lövéseket adott le rájuk, egyiküket a vállán sebesítve meg. 

Egybehangzó információk szerint a túszejtő az Iszlám Állam tagjának vallotta magát. Az „Allah Akbar, mindenkit meg fogok ölni!” kiáltással hatolt be a szupermarketbe, és a Szíriában végrehajtott francia légitámadások megtorlásával fenyegetőzött. Nyolc túszt ejtett, nagyjából húsz vásárlónak és alkalmazottnak sikerült kimenekülnie előle a szupermarketből. Később a Le Figaro azt írta, hogy már nincs több túsz az üzletben. Eric Ménassi trèbes-i polgármestere szerint az épületben végül már csak a túszejtő és egy csendőr maradt. 

Gérard Collomb francia belügyminiszter péntek délután három előtt jelentette be, hogy a túszejtőt lelőtték. Két szupermarketbeli halálos áldozatának az egyike egy hentes volt.

Szemtanúk szerint a támadónál egy lőfegyver, egy kés és gránátok voltak. 

A helyszínre rengeteg rendőrt vezényeltek ki, és a csendőri erők különleges alakulatát, a GIGN-et is. A Le Figaro szerint három csendőrségi helikoptert is a helyszínre küldtek, a France Infónak nyilatkozó szemtanúk szerint 2-300 csendőr lehet a szupermarket körül. A belügyminiszter azonnal jelezte, hogy elutazik Trèbes-be.

Azt hivatalosan egyelőre senki nem erősítette meg, hogy a két támadás, a gázolási kísérlet és a túszejtés összefügg egymással.

Túszejtés Dél-Franciaországban
Fotó: Index.hu

Korábban Édouard Philippe miniszterelnök azt mondta, hogy minden jel szerint terrorcselekmény történt,A terrorellenes ügyészség kezeli az ügyet. A Le Monde szerint a túszejtő egy 25 éves marokkói származású férfi lehet, aki korábban ismert volt a francia terrorelhárítás, a DGSI előtt.

A merényletet az Iszlám Állam magára vállalta.

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.