Tüntetők állták el Orbán Viktor útját, nem hagyták elindulni az autóját Jeruzsálemben

2018. július 19., 21:01

Szerző:

Több tucat tüntető várta Orbán Viktort péntek délután Jeruzsálemben a Jad Vasem előtt.  A magyar miniszterelnök éppen kocsiba vágta magát a holokauszt-emlékközpontban tett hivatalos látogatása után, amikor a tüntetők elállták az útját. Emiatt hosszú időn át várakoznia kellett – derül ki a Jerusalem Post cikkéből. A tüntetést az Amnesty International Israel szervezete, résztvevői egy videó tanúsága szerint magyarul és héber nyelvű transzparenseket tartottak a magasba.

„Soha többé!”, „Szégyelld magad!”

– állt rajtuk a felirat. A tüntetőket végül rendőrök távolították el a helyszínről.

A tüntetésről szóló Facebook-esemény szerint az Amnesty International Israel az ellen tiltakozik, hogy Orbán Viktort a Jad Vasemben fogadják, mert a magyar miniszterelnök illiberális demokráciává akarja változtatni Magyarországot, antidemokratikus rágalomkampányt indított Soros György ellen, amelynek a Mazsihisz a leállítását kérte a vélt antiszemitizmusa miatt, és csak egy év telt el azóta, hogy maga Orbán Viktor kivételes államférfiként méltatta azt a Horthy Miklóst, akinek közvetlen szerepe volt a magyarországi zsidóság kiirtásában.

Orbán Viktor a Jad Vasemben
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor szerdán kezdte meg a kétnapos izraeli látogatását, amelyen Benjámin Netanjáhú miniszterelnökkel és Reuven Rivlin államfővel is találkozott. Ez alatt a két nap alatt az Amnesty International Israel több Twitter-üzenetben is tiltakozott a Jad Vasemben tett látogatása ellen.