Trumpnak nyilvánosságra kell hoznia, kiket fogadott a magánklubjában

2017. július 17. 21:35 - szerző: MTI

Az elnök Fehér Háznak használja a mar-a-lagói rezidenciáját.

Donald Trump amerikai elnöknek egy bírói döntés értelmében nyilvánosságra kell hoznia, hogy kiket fogadott a floridai Palm Beachen lévő üdülőkomplexumában, a Mar-a-Lago villában.

A döntést egy New York-i bíróság hozta hétfőn, az Állampolgárok a Felelősségért és az Etikáért Washingtonban (CREW) nevű civil szervezet keresete nyomán. A bíró elfogadta a civil szervezet érvelését, miszerint átláthatóságra van szükség az elnök munkájában és környezetében.  „A közvéleménynek joga van tudni, hogy kivel találkozik az elnök és a környezetében dolgozók csapata” - érvelt bírósági beadványában Noah Bookbinder, a CREW igazgatója.

Beiktatása óta  Trump többször látogatott a floridai Palm Beachen lévő, Mar-a-Lago nevű luxusvillájába, amelyet „téli Fehér Háznak” keresztelt el, és ahol tekintélyes külföldi vendégeket is fogadott, köztük például a japán miniszterelnököt, a kínai elnököt vagy az izraeli kormányfőt.  A Mar-a-Lagóban bonyolított tárgyalások sok kérdést felvetettek, eddig elsősorban a sajtóban. A többi között azt, hogy megfelelően biztosítható-e a villakomplexum biztonsága, a hivatalos tárgyalások titkossága, illetve, hogy mennyibe kerülhet ez az amerikai adófizetőknek. A CREW az első szervezet, amely az átláthatóság jegyében bírói úton kívánja tisztázni e kérdéseket.

Fehér Ház közleményben tudatta, hogy készséggel áll rendelkezésre és a megjelölt határidőig - szeptember 8-ig - elküldi a Mar-a-Lagóba látogatók névsorát és a vizitek költségeit. Az elnöki hivatal közleménye kitér arra is, hogy szívesen elküldi a Fehér Házban látogatást tett politikusok és személyiségek névsorát is. A Mar-a-Lago üdülőkomplexum magánklub, Trump tulajdonában van, ám villáit fizetős klubtagok is látogatják.