Trump szerint ő lesz az év embere, ebből annyi igaz, hogy a Time konzervatív kézbe került

2017. november 27., 10:25

Szerző:

A konzervatív milliárdos testvérpár, Charles és David Koch anyagi támogatásával vásárolja fel csaknem kétmilliárd dollárért a Meredith Corporation kiadóvállalatot, a Time magazin kiadóját az Egyesült Államokban.

 A megállapodás létrejöttéről a New York Times adott hírt. A lap információi szerint a megállapodást vasárnap este véglegesítették a két kiadóvállalat vezetői. Az adásvétel pontos összege 1,84 milliárd dollár.

Az iowai székhelyű Meredith,  amelynek az országos és a helyi nyomtatott sajtóban, valamint a digitális médiában és helyi televíziózásban jelentős érdekeltségei a Time magazin mellett megszerezte a Fortune című gazdasági lapot, a Sports Illustrated című sportlapot és a People magazint is. A médiaóriás 2013 óta immár harmadszor próbálkozott a Time és a hozzá tartozó lapok megvásárlásával, de nem volt rá elég pénze. Most sem lett volna, ám az Egyesült Államok ismert milliárdos testvérpárja az egyik tőkefejlesztéssel foglalkozó cége révén 650 millió dollárral beszállt az üzletbe.

A New York Times szerint a konzervatív ügyek és programok támogatójaként ismert testvérpár jövőbeni szerepe az új médiakonglomerátumban egyelőre nem ismert. A Meredith vezetősége vasárnap este kiadott közleményében azt szögezte le, hogy a Koch-testvérek nem vesznek részt a cég igazgatótanácsában, és nem lesz befolyásuk sem a Meredith üzletpolitikájára, sem pedig a szerkesztőségek irányvonalára. A kiadóvállalat állásfoglalása szerint Kochék beruházása mindössze a Meredith üzleti ereje, stratégiája és alkalmassága iránti bizalom kifejeződése.

A New York Times idézte a Koch-testvérpár meg nem nevezett munkatársait, akik szerint a testvérpár kizárólag üzleti lehetőséget látott az ügyletben, s a lap idézett szintén meg nem nevezett forrásokat arról is, hogy a testvérpár minden bizonnyal felhasználja a most majd rendelkezésére álló médiát saját konzervatív elképzeléseinek előmozdítására.

Elemzők szerint egyébként a Meredith eddig teljesen más profilú lapokat adott ki, elsősorban családi és női magazinokat, és lapjaiban, valamint televíziós műsoraiban kevéssé foglalkozott politikával és az üzleti élettel. A cég székhelye sem egy drága manhattani palotában van, hanem Des Moinesban, Iowa állam fővárosában.

A magazinokat kiadó médiacégek nyomtatott lapjai egyébként az utóbbi években - az internetes média erősödésével párhuzamosan - egyre több olvasót veszítenek, így alig képesek talpon maradni. Az elsősorban férfiaknak szóló lapokat készítő Rodale kiadót nemrégiben vásárolta fel a Hearst, júliusban a The Atlantic magazin is új többségi tulajdonosra lelt Steve Jobs özvegye személyében, a valaha az ellenkultúra fellegváraként számon tartott Rolling Stone magazin pedig most keres vevőt.

Érdekes egybeesés, hogy az amerikai elnök, Donald Trump múlt héten közölte Twitteren, hogy felhívták a Time szerkesztőségéből, hogy ő lesz az év embere, amit ő kedvesen, de visszautasított. Nem sokkal később a Time szintén egy tweetben cáfolta az elnök értesüléseit, hangsúlyozva, sosem kommentálják, ki lesz az év embere a december hatodikai megjelenésig.