Trump fia össze akart játszani az oroszokkal Clinton ellen

2017. július 12. 00:40 - szerző: Ágoston Zoltán

Ifjabb Donald Trump maga hozta nyilvánosságra az erről szóló e-maileket. Nem rajta múlt, hogy nem sikerült. Az apja megdicsérte. Mintha az ügy nem a hatalmát fenyegetné.

Az amerikai elnök legidősebb gyermeke, ifjabb Donald Trump kedden nyilvánosságra hozta azokat az e-maileket, amelyek bizonyítják, hogy Natalja Veszelnyickaja orosz ügyvédnő a tavalyi elnökválasztási kampány alatt terhelő dokumentumokat ígért neki a demokrata elnökjelöltről, Hillary Clintonról.

 

Donald Trump a két fia, Eric (balra) és Donald (jobbra) társaságában 2016 januárjában
Fotó: AP / Isaac Brekken

 

A 39 éves Trump-fiú azután állt a nyilvánosság elé az e-mailekkel, hogy Veszelnyickaja az NBC televíziónak Moszkvában adott nyilatkozatában tagadta, hogy ilyen jellegű dokumentumokat ajánlott volna. Ezzel valószínűleg a The New York Timest előzte meg, amely a tényfeltáró cikk megjelentetésére készült az ügyben. Az e-mailek jelentősége, hogy a tanúságuk szerint a Trump-stáb készen állt arra, hogy összejátsszon az oroszokkal Clinton ellen, ahelyett hogy bejelentést tett volna egy idegen hatalom beavatkozási kísérletéről az amerikai elnökválasztási kampányba.

Ifjabb Donald Trump egy Rob Goldstone nevű brit reklámszakemberrel, volt bulvárújságíróval levelezett az ügyben. Egy Goldstone által 2016. június 3-án küldött e-mailben az szerepel, hogy az „orosz koronaügyész” felajánlotta, Trump kampánystábjának a rendelkezésére bocsát néhány dokumentumot és információt, amely gyanút kelt Clintonnal szemben. „Ez a hasznára válhat az apádnak” – írta  Goldstone, megemlítve, hogy ez nyilvánvalóan nagyon magas szintű és érzékeny információ, de része annak a támogatásnak, amelyet Oroszország Trumpnak nyújt. Az amerikai elnök fia tizenhét perc múlva válaszolt. „Ha az van benne, amiről beszélsz, akkor szeretni fogom. Főleg később a nyáron” – írta. (Oroszországban a cári idők óta nem létezik koronaügyészi tisztség, Goldstone a Wall Street Journalnek később azt mondta, hogy Veszelnyickára gondolt.)

Az, hogy Trump kampánystábjának átadnának Clintonra nézve kellemetlen dokumentumokat, a Veszelnyickaja és Azar Agalarov azeri ingatlanfejlesztő egyik találkozóján vetődött fel fel. Agalarov évek óta jó viszonyt ápol Trumppal, és nem mellesleg közeli kapcsolatban áll Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is. A jó viszonya Trumppal akkor alakult ki, amikor 2013-ban Moszkvába vitte a Miss Universe szépségverseny döntőjét. Trump akkor még a Miss Universe társtulajdonosa volt, Agalarov pedig közvetített közte és Putyin között: a The Washington Post tavaly júniusban írta meg, hogy a szépségverseny előestéjén kis híján összehozta a találkozójukat, amely csak az orosz elnök miatt hiúsult meg. Putyin az utolsó pillanatban lemondott a lehetőségről.

Agalarov és a republikánus elnök viszonyáról egyébként sokat elárul, hogy három évvel később, a Clinton elleni választási győzelme után Trump kézzel írott üzenettel válaszolt az ingatlanfejlesztő gratulációjára. Az üzenetben az állt: most, hogy elnök lett, nem felejti el a barátait. Ezzel az ingatlanfejlesztő fia, a popénekes Emin Agalarov dicsekedett el márciusban a Forbesnak.  Beszélt arról is, hogy ha Trump nem indult volna az elnökválasztáson, akkor New York után Moszkvában már épülne a második Trump Tower.

Az Agalarov fiúról esik szó Goldstone egyik levelében, amelyben a brit reklámszakember – az azeri popénekes menedzsere – javaslatot tesz egy közvetlen találkozóra a két üzletember között. Megjegyezte, hogy szólhatna erről az apjának is, de „rendkívül érzékeny” a dolog, ezért azt akarta, hogy ő tudjon róla először. Az nem világos, hogy Goldstone felvette-e a kapcsolatot a republikánus elnökjelölttel, de a közvetítésére aligha lett volna szükség: Trump személyesen szerepelt az Agalarov fiú egyik klipjében valamikor a 2013-as Miss Universe körül.

Csak homályos kijelentések?


Ami Veszelnyickaját illeti, ifjabb Donald Trump végül nem várt késő nyárig az Clintonról szóló állítólagos információk megszerzésével. Egy e-mailben jelezte, hogy a Goldstone-nal folytatott levelezést továbbítja az apja akkori kampányfőnökének, Paul Manafortnak, illetve vejének és tanácsadójának, Jared Kushnernek is, akikkel együtt 2016. június 9-én a New York-i Trump Towerben sort kerített a találkozóra az orosz ügyvédnővel. Állítása szerint Manafortnak és Kushnernek nem árulta el, hogy miről fognak tárgyalni.

A találkozó egyébként csalódás volt, Trump fia szerint Veszelnyickaja legalábbis enyhén szólva alulmúlta a várakozásaikat. Az orosz ügyvédnő gyakorlatilag semmit nem mondott: beszélt arról, hogy tudomása szerint több orosz is pénzzel támogatja a Clinton-kampányt, de csak homályos kijelentéseket tett mindenfajta konkrétum nélkül, aztán pedig gyorsan témát váltott, és áttért a Magnyitszkij-lista ügyére – arra az  amerikai  feketelistáéra, amelyen az emberi jogi visszaélések miatt beutazási tilalommal sújtott orosz üzleti és közéleti személyiségek szerepelnek. „Világossá vált, hogy a potenciálisan segítségünkre váló információk említése csak ürügy, hogy találkozhasson velünk” – mesélte ifjabb Donald Trump vasárnap a The New York Timesnak. Az apja két héttel később lett hivatalosan is a Republikánus Párt elnökjelöltje, Clinton novemberi legyőzése után pedig az Egyesült Államok 45. elnöke.

Trump eddig következetesen a „megtévesztés” kifejezéssel intézte el az orosz kapcsolatot firtató vádakat, az állítását mindazonáltal semmi nem cáfolja annyira ékesszólóan, mint a fia által nyilvánosságra hozott e-mailek sora. És miközben ifjabb Donald Trumpot a demokraták most a szenátus igazságügyi bizottságában akarják meghallgatni, az elnök megdicsérte a levelezés közreadásáért – szokásától eltérően nem a Twitteren, hanem egy közleményben.

Bár Trump ügyvédi stábjának a szóvivője, Mark Corallo azt állítja, hogy a későbbi elnök nem tudott a június 9-i találkozóról, a The Washington Post egyik újságírója, Philip Bump előásott egy videót, amely június 7-én, egy nappal a fia és Goldstone levélváltása után készült, és amelyen a későbbi elnök azt ígéri, hogy következő hétfőn, június 13-án lerántja a leplet Clintonról.  Ez végül nem történt meg, és nehéz elképzelni, hogy Trump anélkül tette a bejelentést, hogy tudott volna a fia információszerzési kísérletéről. És ha ez a gyanú bizonyságot nyer, nem kizárt, hogy az ügy a hatalmába kerül. Az Egyesült Államokban Robert Mueller különleges ügyész vezetésével amúgy is vizsgálat folyik a kampánystáb és Oroszország kapcsolatainak a feltárására. Ez a vizsgálat az igazságszolgáltatás akadályozásának a gyanúja miatt már magára Trumpra is kiterjed, az oroszokkal való összejátszással kiegészülve elég lehet, hogy elindítsák az elnök elmozdítását, az impeachmentet célzó eljárást. Erről komolyan még senki nem beszél, de az esélye egyre nő, és jellemző, hogy egy júliusi felmérés szerint az amerikaiak 47 százaléka támogatná a lépést. És ez tíz százalékkal több a népszerűségi mutatójánál.