Trump bukott főtanácsadója Orbánt és Salvinit védte egy konferencián

2018. szeptember 17., 16:01

Szerző:

Orbán Viktort és Matteo Salvinit is megvédte Steve Bannon, Donald Trump volt stratégiai főtanácsadója a The Economist szombati konferenciáján Londonban. Az amerikai alt-right mozgalom meghatározó szereplőjét élőben kapcsolták New Yorkból, eközben tüntetők transzparenseket emeltek fel a többi között a „Szégyen” felirattal az Economist New York-i irodája előtt – írja a The Guardian.

A rendezvényt a The Economist megalapításának 175. évfordulója alkalmából szervezték, Bannon arról is beszélt, hogy nem hajlandó elfogadni, hogy Salvini, vagy a migránsokat hódítóknak nevező Orbán rasszista lenne.

– Ezek az emberek jobbá akarják tenni a hazájukat. Nem ítélem el Salvinit, vagy Orbánt. Az európai populista nemzeti mozgalmak célja, hogy visszaszerezzék az országok szuverenitását

– állapította meg a volt főstratéga.

Steve Bannon
Fotó: Youtube

A hetilapot számos kritika érte amiatt, hogy megszólaltatták Bannont.

– A médiának természetesen néha alávaló emberekkel is szóba kell állnia, s ha ezt kritikai képességekkel teszik, az az igazi újságírás. De a médiumoknak nem szabad ezeket az alávaló embereket a színpadra állítani és még reklámozni is. Az Economist konferenciája az utóbbi. Röviden fogalmazva: a fehér felsőbbrendűség hirdetése nem szórakoztató műfaj – jelentette ki Twitter-oldalán Andrew Stroehlein, a Human Rights Watch emberjogi szervezet európai médiaigazgatója, Zanny Minton Beddoes főszerkesztő azonban megvédte a döntést.

– Olyan elveket vall, amelyek szöges ellentétben állnak az Economist által képviselt liberális értékekkel. Azért kértük meg a szereplésre, mert az általa képviselt populista nacionalizmusnak súlyos következményei vannak

– mondta Beddoes.

Alig két hete Bannon a The New Yorker Festivalon is felszólalt volna a program szerint, több meghívott vendég – köztük Jim Carrey színész – azonban jelezte, hogy lemondják a szereplést, ha Trump bukott főtanácsadója is részt vesz a rendezvényen. A New Yorker így végül lemondta Bannon meghívását.

Az amerikai elnök volt tanácsadója májusban tartott előadást Budapesten Schmidt Máriáék meghívására. Az előadásra helyhiányra hivatkozva a kormánypárti sajtón kívül nem engedtek be mást, noha a konferenciáról posztolt fényképen jól látszik, hogy bőven akadt volna hely. A rendezvényt a Schmidt Mária vezette XXI. Század Intézet szervezte, a volt kampányguru húszezer dollár (azaz csaknem 6 millió forint) fellépési díjat kapott a szintén Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványtól.

(A hvg.hu nyomán)