Járdára hajtott és tíz embert halálra gázolt egy ámokfutó Torontóban

Utána pedig azt akarta, hogy a rendőrök lőjék agyon.

2018. április 24., 03:55

Szerző:

Eddig tíz halottja és 15 sérültje van annak a merényletnek, amelyet egy járdára hajtó fehér furgonnal hajtottak végre helyi idő szerint hétfő délután helyi idő szerint fél kettőkor Torontóban a város egyik ütőerét jelentő Yonge Streeten. A merénylő két kilométeren át tarolt válogatás nélkül a járműve útjába kerülő emberek között. A kisbusz 70 kilométer per órával söpört végig a járdán. Azután, hogy megállt, a merénylő kiszállt belőle és menekülni kezdett, de a kivezényelt rendőrök – derül ki a CBC honlapján megjelent cikkből – elfogták. Egy videófelvétel tanúsága szerint a merénylő – rendőrségi közlések szerint egy Alek Minassian nevű férfi – azt kiáltotta nekik: „Őljetek meg! Fegyver van a zsebemben. Lőjetek fejbe!” Őrizetbe vették.  

Fotó: Aaron Vincent Elkaim/The Canadian Press

Kanadát nyilvánvalóan megdöbbentette a merénylet. Torontóban sütött a nap, az északi North York negyedben, a Yonge Street Finch Avenue és Sheppard Avenue közötti szakaszán rengeteg ember sétált az utcán. – Csak folyt a vér. Mindenki bénult volt a sokktól – mesélte egy szemtanú, Christian Ali a brit Guardian riporterének. Eközben a mentőalakulatok irányítója, John Flengas arról beszélt, hogy városban senki nem hitte, hogy ez velük is megtörténhet. – Először azt hittem, hogy baleset, de a második már nem lehetett az. Szándékosan gázolt, egyik embert a másik után. Mindenki repült, aki az útjába került. Láttam testrészeket... Sok embert megölt” – nyilatkozta remegő hangon egy Ali Shaker nevű férfi a Toronto Starnak.

Alek Minassian
Fotó: LinkedIn

Hat órával a merénylet után a helyszínen még mindig több narancsszínű lepellel letakart holttest hevert. A közelben egy átmeneti emlékhelyet is felállította fel, ahol hogy aki akarja, leróhassa a kegyeletét az áldozatok előtt. Ezen kívől a környék szinte teljesen kihalt. A merénylet helyszínét hermetikusan lezárták, a máskor jellemző nagyvárosi forgatag helyett az utcák némán és üresen állnak, mindenki engedelmeskedik a hatósági felszólításnak, hogy lehetőség szerint maradjon otthon. – Remélem, ez a tragikus incidens nem jellemző arra, ahogyan élünk, és arra sem, akik vagyunk, és semmi köze ahhoz, ahogyan ebben a városban élünk. És remélem azt is, hogy tudjuk még folytatni ezután. Nehéz szívvel, de tudjuk – mondta részvétnyilvánításában John Tory polgármester. Mark Saunders torontói rendőrfőkapitány eközben bejelentette, hogy a városi hatóságok létrehoznak egy honlapot, ahová minden szemtanú feltöltheti a vallomását, illetve azokat a képeket, videókat és hangfelvételeket, amelyeket a merénylet helyszínén készített.  

Justin Trudeau miniszterelnök a Twitteren nyilvnította részvétét az áldozatok hozzátartozónak és köszönte meg a hatóságok fellépését.

 

Torontónak ez a negyede meglehetősen távol fekszik a belvárostól, ahol a merénylet idején éppen a G7 országainak a külügyminiszterei tartottak egy konferenciát a tagországok állam- és kormányfőinek júniusi québeci csúcstalálkozója előtt. North York multikulturális hely, a 2006-os népszámlálási adatok szerint az itt élők 57 százaléka külföldön született.    

Fotó: Dan Pierce/Metroland

A merénylő indítékával kapcsolatban a hatóságok egyelőre nem hoztak nyilvánosságra információkat, annyit viszont elárultak, hogy a Richmond Hilben élő férfi nem tagja terrorszervezetnek, korábban pedig nem volt ismert a hatóságok előtt.  Egyetemre jár, a városi Seneca College hallgatója, a merénylethez használt furgont egy Rydernevű cégtől bérelte.

Kanadában egyelőre nem emelték a terrorkészültségi szintet a merénylet miatt. A hatóságok vizsgálják, hogy szükség van-e erre, de azt állítják, hogy Toronto jelenleg biztonságban van.

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.