Törökország újra nekifut a törvényjavaslatnak, amely legitimálná a gyermekházasságot, a nemi erőszakot és a gyermekbántalmazást

2020. január 23., 11:59

Szerző:

Január végén tervezik benyújtani azt a törvényjavaslatot Törökországban, amely lehetővé tenné, hogy megússzák a felelősségre vonást a 18 éven aluli lányokkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak, ha utána házasságot kötnek velük – írja a 444 az Independent alapján.

Emiatt óriási a felháborodás nőjogi aktivisták és az ellenzék körében, mivel az legitimálná a gyermekházasságot, a nemi erőszakot és a gyermekbántalmazást is.

Egy kormányzati jelentés szerint

az előző évtizedben így is több mint 480 ezer kiskorú lány ment férjhez, az ENSZ adatai alapján pedig a török nők 38 százaléka volt már családon belüli erőszak áldozata.

A lap emlékeztetett arra, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök 2014-ben azt mondta, a nők és férfiak közti egyenlőség természetellenes, a nők élete pedig akkor számít teljesnek, ha legalább három gyereket szültek.

Fotó: MTI/EPA/Török elnöki hivatal sajtóirodája

Törökországban már korábban is próbálkoztak egy hasonló javaslattal, amely 2016-ban elbukott. Akkor azzal a feltétellel tekintettek volna el a büntetéstől, ha a szexuális kapcsolat „erőltetés vagy fenyegetés” nélkül jött létre. 

Hasonló törvényt fogadtak el korábban közel-keleti és észak-afrikai országokban is, de Egyiptomban, Jordániában, Libanonban, Marokkóban, Tunéziában és Palesztinában viszont már visszavonták ezeket a rendelkezéseket.