Több tucat halottja és több mint ezer sebesültje van a jeruzsálemi amerikai nagykövetség miatt kitört zavargásoknak

2018. május 14., 18:40

Szerző:

Ma avatják fel az Egyesült Államok Jeruzsálembe költöztetett nagykövetségét Izrael kikiáltásának 70 évfordulóján. Hétfőn emiatt újabb összecsapások törtek kii a Gázai övezetnél, az izraeli egységek legalább 52 palesztinnal végeztek. Kórházi bejelentések szerint a halálos áldozatok között van egy 14 éves fiú és egy kerekesszékes férfi is, akinek parittya volt a kezében, amikor végeztek vele. Több mint 2200 ember sebesült meg. Hat újságíró és az algériai tévé tudósítója is a sérültek között van – írja a Guardian

Az al-Dzsazíra információi szerint több mint 900 ember éleslőszer miatt sebesült meg, sokak állapota kritikus, ezért várhatóan emelkedik még a halottak száma. Éles lőszerrel sebesítették meg  a katari hírtelevízió egyik tudósítóját is munka közben. Egy helyi újságíró, Maram Humaid azt mondta, hogy a kórházak tele vannak, a sebesültek a földön fekszenek, mert már nincsenek szabad ágyak.

Az izraeli hadsereg szóvivője, Jonathan Conricus azt közölte a Guardian újságírójával, hogy senki nem lépte át palesztin oldalról a határkerítést, noha sokan próbálkoztak vele.

Egyiptom és Jordánia elítélte Izrael akcióját, Franciaország, az Egyesült Királyság és az ENSZ önmérsékletre intette Izraelt a tiltakozókkal szemben. A 2014-es háború óta ez volt a Gázai övezet legvéresebb napja. Mahmúd Abbász palesztin elnök háromnapos gyászt hirdetett miatta. 

Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberben jelentette be, hogy Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként, és az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból átköltöztetik Jeruzsálembe. Döntését Izrael üdvözölte, számos ország azonban tiltakozott ellene. Elítélte azt Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, illetve az ENSZ is. Az arab és iszlám országok igen keményen reagáltak, a katari külügyminisztérium közleményében például a feszültség veszélyes kiterjesztésének és halálos ítéletnek nevezte a döntést mindazok számára, akik békére törekszenek. 

A radikális iszlamista szervezet, a Hamász intifádát, palesztin felkelést hirdetett, akkor két palesztint megöltek és 35 embert megsebesítettek a Gázai övezet és Izrael határán kitört zavargásokban. A halottak száma pár hét alatt később ötvenre emelkedett.

A nagykövetség egyelőre ideiglenes helyre költözött az amerikai konzulátus épületébe, végleges helyét csak később kapja meg.

Az izraeli hatóságok nyomatékosították, hogy bárki, aki részt vesz a harcokban, az életét kockáztatja, aminek ellenére a palesztin tüntetők köveket dobáltak, autógumikat égettek, megpróbáltak átmászni a határkerítésen, az izraeli hadsereg pedig tüzet nyitott rájuk.

Amint  megírtuk, Magyarország is részt vesz a külügyminisztériumi fogadáson, amelyet a legtöbb EU-nagykövet bojkottált. Donald Trump ezen személyesen nem volt jelen, de a lánya, Ivanka Trump és a férje, Jared Kushner nagy számú amerikai küldöttség élén részt vett az ünnepségen, amelyre rengeteg izraeli közéleti személyiség is tiszteletét tette. – Milyen dicsőséges nap ez – méltatta a több mint 800 vendég előtt tartott köszönetnyilvánító beszédében az amerikai gesztust Benjamin Netánjáhú izraeli miniszterelnök kevesebb mint száz kilométerre a gázai erőszak helyszínétől.

Ami a gázai erőszakot illeti, a politikus szerint Izrael önvédelemből tette, amit ma tett. „Minden országnak kötelessége megvédenie a határait – hangzik a Twitter-bejegyzés.

A március végi tiltakozások óta, még a hétfői összecsapást megelőzően az izraeli hadsereg legalább 90 palesztinnal végzett, a villongásokban hozzávetőlegesen 10 500 embert sebesült meg.