Több millió amerikai drogozik: Trump vészhelyzetet hirdetett

2017. november 17., 11:35

Szerző: Herczeg Szonja

Kevéssé ismert nálunk az amerikai rapper, Lil Peep, akinek halála újra felhívta a figyelmet az Egyesült Államokban  egyre durvább méreteket öltő kábítószer fogyasztásra. 

Mielőtt kitérnénk az amerikai járvány terjedésére, még az elején fontos megemlítenünk, hogy nem csak a világ túlfelén problémás a helyzet. Bár a hazai nyugtatófüggők számáról pontos adatok nincsenek, tudva lévő, hogy elég magas. Ahogyan a mélyszegénységben élők és intézetis fiatalok között  gyakori a herbál, azaz biofű fogyasztása.

A herbál vagy biofű dizájnerdrog. A szintetikus anyag Kínából érkezik Magyarországra fehér por formájában, aztán valamilyen szerves oldószerben, leginkább körömlakklemosóban, csavarlazítóban oldják fel. Az oldatba növényi törmeléke áztatnak. Ezután kiszárítják, dohánnyal keverik, és cigarettapapírba sodorva elszívják. Hatása hasonló a marihuánáéhoz, de mivel szintetizált kannabinoid, sokkal hatásosabb, erősebb anyag. Legalább százféle változata ismert, ezért sem lehet betiltani. Hiszen amint egy vegyület tiltólistára kerül, a vegyészek csavarnak a képleten, és már érkezik is a piacra a következő változat.

Számos cikk foglalkozott már a budapesti 1-es villamos vonalán, a Hős utca és Népliget környékén herbáltól vagy más dizájnerdrogtól kókadozó fiatalokkal. A probléma tehát már nem csak a szegényebb, vidéki településeket, hanem a fővárost is érinti.

Az Egyesült Államokban az opiátok (azaz a heroin, morfium, kodein, metadon) szedik áldozataikat. Még 2016-ban emelte ki egy jelentés, hogy 20 éves csúcson jár az ország heroinjárványa. Akkor pár hónap leforgása alatt nem egy olyan fénykép került fel a közösségi oldalakra, ahol teljesen kiütött emberek ülnek (ájuldoznak) a volán mögött, sok esetben úgy, hogy a gyerekeik is velük vannak. Az első felvételek egyikét az Ohio állambeli rendőrség közölte elrettentő célzattal. A The Guardian ekkor arról írt, hogy elmondató: több amerikai hal meg kábítószer túladagolásban, mint autóbalesetben.

Lil Peep sokszor posztolt ehhez hasonló képeket.
Fotó: Instagram

A 21 éves hip-hop sztár Lil Pepp is gyógyszerfüggő volt. Éppen az arizonai Tucson felé tartott turnébuszában, amikor a vele utazók észrevették, hogy nem alszik, hanem nincs magánál – írta a CNN. A Tucson-i rendőrség azt nyilatkozta, minden valószínűség szerint Xanax-szal és (esetleg) más gyógyszerek kombinációjával adagolta túl magát. Pontosat majd a boncoláskor tudnak mondani.

Gustav Ahr, aki később Lil Peepként vált ismertté, hosszú ideje küzdött depresszióval és addikcióval. A halála előtti órákban számos nyugtalanító szöveget tett közzé Instagram oldalán, többek között egy olyan fotót is, ahol gyógyszereket kapkod be. – Mi a boldogság? Tíz másodpercekre vagyok boldog, utána vége. Nagyon kezdek belefáradni – írta az egyikben. – Ha meghalok, szeretni fogtok! – szólt egy másik kiírás. Lil Peep szinte összes számában említést tett a drogokról, mint a hiphop, pop és rock kultúra szerves részéről. Az egyik leggyakrabban emlegetett kábítószer a vényre kapható, köptető kodein szirupból, a hányáscsillapítóként ismert prometazinból és Spriteból készülő „szirup" vagy „lila ital" nevű keverék.

Az Amerikai Közegészségügyi Hivatal adatai alapján több mint kétmillió gyógyszer- és utcai drog függő él az Egyesült Államokban. A mentális betegséggel küzdők száma még ennél is jóval nagyobb, körülbelül 43,8 millióra tehető a felmérések szerint.