Tanult embernek nincs párja, de Orbánéknak semmi szükségük rá

2017. október 19., 15:15

Szerző:

Az autokráciák nem szeretik a tanult embereket, hiszen azokkal csak a baj van. Ezért küzd Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Recep Tayyip Erdoğan török elnök a független oktatás ellen. De nem fognak nyerni – állítja Leonid Bershidsky, aki a Bloomberg üzleti hírügynökség honlapján fejti ki a véleményét a két furcsa rendszerről, amely meglepően hasonlóan cselekszik az oktatás terén.

Erdoğan 1043 magániskolát záratott be a tavaly kudarcot valló puccs után. Tizenöt egyetem jutott erre a sorsra. 1229 nem kormányzati szervezetnek kellett beszüntetnie a működését Törökországban. A többi oktatási intézmény sem úszta meg: ezreket bocsájtottak el azon a címen, hogy a puccsot állítólag megszervező hitszónok, Fethullah Gülen hívei voltak. 

Fotó: MTI/EPA

Magyarországon Soros György kezdetben a Fidesz egyik fontos támogatója volt. Maga Orbán Viktor is tőle kapott ösztöndíjat. A magyar kormány mégis el akarja lehetetleníteni a CEU-t. Pedig Soros György kedvenc egyeteme megszerezte a szükséges amerikai partnert, de a kormány mégsem akkreditálta az intézményt, hanem helyette egy évvel meghosszabbította a határidőt.

Magyarország a GDP-hez viszonyított egy főre jutó oktatási kiadások terén siralmasan áll. A statisztikából kiválasztott tizenegy résztvevő közül csak Azerbajdzsán és Irán teljesít nála rosszabbul. Az élcsoportban nemcsak a jóléti államok vannak, mint Dánia, hanem olyan országok is, mint Dél-Afrika vagy Brazília. Magyarországnál még Törökország és Lengyelország is egy picit jobban teljesít ezen a téren. 

Az autokratikus államok tehát mindent megtesznek, hogy túlságosan sok gondolkodó kreatív ember ne legyen náluk, hiszen azokat nehezebb kormányozni. Csakhogy a huszonegyedik században jóval inkább szükség van saját fejükkel gondolkodó, kreatív emberekre, mint korábban. Vagyis az autokrata vezérek oktatáspolitikája visszaüt, hiszen országaik így elmaradhatnak a globális versenyben – összegez a Bershidsky.

(A HVG.hu nyomán)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.