Szobrot állítottak Mihail Kalasnyikovnak Moszkvában

2017. szeptember 19. 17:22 - szerző: 168 Óra / MTI

A gépkarabélya Oroszország igazi kulturális brandje – mondta az avatón Vlagyimir Megyinszkij kulturális miniszter.

A fegyverkészítők oroszországi napja alkalmából szobrot állítottak Mihail Kalasnyikovnak, a róla elnevezett gépkarabély konstruktőrének Moszkva belvárosában. Kalasnyikov négy méter magas alapzatra felállított ötméteres alakja egy AK–47-est tart a kezében, a háttérben a földgolyó és a sárkányt legyőző Szent György ábrázolásával, amely a fegyver elterjedtségét, illetve a jó és a rossz harcát jelképezi.


A szobor Szalavat Scserbakov munkája, akinek 14 méter magas, kétméteres talapzaton álló Vlagyimir fejedelem-szobrát a Kremlnél tavaly novemberben avatták fel Vlagyimir Putyin elnök részvételével. Ő a szerzője Germogen (Hermogenész) pátriárka és I. Sándor cár emlékművének is, amelyet 2013-ban, illetve 2014-ben lepleztek le, ugyancsak a Moszkva középpontjában álló, az oroszországi hatalom centrumának tekintett erődítmény közelében. „Sokan azt akarták, hogy Kalasnyikov fegyvertelen legyen, de mi úgy csináltuk meg, hogy a szerző úgy tekint a géppisztolyára, mint egy műalkotásra, mint például egy Stradivari hegedűre” – nyilatkozott korábban a szobrász.

A moszkvai Szadavoje kolco körúton, a hajdan a fegyverkovácsok lakta utcaköz, az Oruzsejnij pereulok közelében felállított alkotás Oroszország Hadtörténeti Társasága, a moszkvai önkormányzat és a fejlett technológiájú termékek – köztük fegyverek – exportjára szakosodott Rosztyeh állami vállalat kezdeményezésére jött létre.

Fotó: AP / Pavel Golovkin

Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszter, aki a hadtörténeti társaság elnökeként szólalt fel az ünnepségen, egyebek között arról szólt, hogy Kalasnyikov az orosz ember legjobb tulajdonságait testesítette meg, és hogy az általa létrehozott fegyver Oroszország igazi kulturális brandje. Szergej Csemezov, a Rosztyeh vezetője szerint a Kalasnyikov-féle automata fegyver „a megbízhatóság jelképeként” marad fenn a történelemben, és arra biztatta az ifjú nemzedéket, hogy kövessék az ügy és a haza iránti önzetlen odaadásnak azt a példáját, amelyet a fegyverkonstruktőr képviselt.

Kalasnyikov 2013-ban, 94 évesen hunyt el. A nevét viselő vállalat a lőfegyverek mellett ma már fejlett elektronikájú hadfelszerelést és vodkát is gyárt, sőt szabadidő- és sportruházat-kategóriában megjelent a divatvilágban is. Az elterjedtsége miatt a „kézifegyverek Coca-Colájakánt” is emlegetett, a Szovjetunióban 1949-ben rendszeresített Kalasnyikov gépkarbélyokból többtucatnyi országban becslések szerint kétszázmillió darabot gyárthattak. Több mozgalom és szervezet emblémája mellett a fegyver a mai napig alkotóeleme Mozambik címerének.

A moszkvai ünnepségen a rendőrök őrizetbe vettek egy militarizmus ellen tiltakozó magányos tüntetőt, aki A fegyverkonstruktőr – a háború konstruktőre feliratú plakáttal jelent meg a helyszínen.

Kalasnyikov 1919. november 10-én született a Kazahsztánnal határos Altaji régióban. 1938-ban harckocsizóként belépett a Vörös Hadseregbe, három évvel később, egy harctéri sérülésből gyógyulóban döntött úgy, hogy egyszerű, kezelhető automata lőfegyvert akar készíteni azok helyett a megbízhatatlan lőfegyverek helyett, amelyeket a Vörös Hadsereg akkor használt. Bár az 1942-ben benyújtott első tervét nem fogadták el, lehetőséget kapott a további munkára, és a fejlesztett változattal 1946-ban benevezett a szovjet fegyverkonstruktőrök vetélkedőjébe.

És nyert. A zsűri fő szempontja a megbízhatóság volt, az ő 7,62x39 mm-es lőszert használó, gázelvezetéses rendszerű gépkarabélya, az AK–47 pedig fényesen megfelelt az elvárásoknak: az elnyűhetetlenségéről híres fegyver 87 centiméter hosszú, 7,6 milliméteres, 4,3 kilogrammos, 350–400 méterig hatékony – de 1200 méterig tud halálos sérülést okozni –, az elméleti tűzgyorsasága pedig 600 lövés per perc, és viszonylag pontos egyes lövésben és automata üzemmódban is. Mindez a kalasnyikovot a világ legkeresettebb kézifegyverévé tette, amelyet a Vörös Hadsereg már 1949-től rendszeresített. Sikerét jelzi, hogy Mozambik zászlaja mellett szerepel a Hezbollah libanoni radikális síita szervezet és az Iráni Forradalmi Gárda címerében is.

Kalasnyikovot az életművéért altábornaggyá léptették elő. Nyolcvanéves koráig dolgozott konstruktőrként a Moszkvától 1129 kilométerre északkeletre lévő Izsevszk fegyvergyárában. Mivel nem védette le, gyakorlatilag semennyi pénzt nem kapott a nevét viselő fegyver után. Inkább fűnyírót terveztem volna – mondta egyszer önironikusan erről. Ettől függetlenül érezhetően büszke volt a teremtményére. Az egyedüli, ami nem tetszett neki, hogy a bűnözők is nagyon szívesen használták.