Szexuális visszaélések, bordélyház a főhadiszálláson - Hatalmas botrány az Oxfam segélyszervezet körül

2018. február 14., 09:16

Szerző:

Hatalmas botrány tört ki az ismert brit segélyszervezet, az Oxfam körül, amelyet azzal vádolnak, hogy önkéntesei prostituáltakat fogadtak és szexuális szolgáltatásokért cserébe ajánlottak segítséget bajba jutott nőknek. A beszámolók szerint a földrengés sújtotta Haitin, illetve a háború dúlta Csádban a segélyszervezet munkatársai szexuális visszaéléseket követtek el még 2006-ban a helyiek ellen, szinte bordélyházat csináltak a főhadiszállásukból. Az áldozatok sok esetben tinédzserek voltak – írja az Independent.

Helen Evans, az Oxfam korábbi belső ellenőre a Channel 4 tévécsatornának azt állította, hogy egy olyan esetről is tud, amikor az Oxfam nagy-britanniai irodáiban tinédzser önkénteseket molesztáltak.  Evans szerint a segélyszervezet vezetősége is tisztában volt a visszaélésekkel, mégsem tett semmit, a bejelentéseket az Oxfam vezetősége mellett a belügyminisztérium sem vette komolyan.

A riportban Evans azt is elmondta, hogy Dél-Szudánban is több visszaélést követtek el az Oxfam munkatársai. Egy helyi nőt például az Oxfam segítségéért fejében kényszerítettek szexre.

Winnie Byanyima, a szervezet nemzetközi igazgatója 2013-ban csatlakozott az Oxfamhoz és úgy véli, kiváltságos férfiak olyan embereket használtak ki, akiken éppen segíteni voltak hivatottak. Az elkövetők elárulták a szervezetet, a támogatókat, kormányokat. Néhány alkalmazott ellen már 2011-ben is folyt vizsgálat a Haitin történt visszaélések miatt. Azóta a szervezet Byanyima szerint szigorításokat vezetett be, és számos vezetői pozíciót nők töltenek be, hogy ezzel is garantálják a nők jogainak védelmét.

Elsődleges feladatuknak azt tartja, hogy kiálljanak a kihasznált nők mellett, és gyökerestül kiirtsák a segélyszervezetből a szexuális visszaélés gyakorlatát.

A botrány nyomán Penny Lawrence, az Oxfam igazgatóhelyettese, haiti és csádi programigazgatója lemondott, Roland van Hauwermeiren az Oxfam haiti vezetője és hat másik munkatárs távozott a szervezettől, a brit kormány pedig úgy döntött, alaposan átvilágítja segélyszervezeteit. Az Oxfam is 32 millió font állami támogatást kap amellett, hogy az Európai Unió is finanszírozza tevékenységét. 

A folyamatban lévő vizsgálat miatt egyelőre nincs hír arról, hogy az elkövetőket, illetve a vezetőséget milyen módon vonják felelősségre. Ráadásul a botrány csak tovább gyűrűzhet, Priti Patel nemzetközi fejlesztésekért felelős volt miniszter ugyanis megpendítette, ragadozó pedofilok használják ki a segélyszervezeteket és jelentkeznek munkatársnak, hogy aztán azokban az országokban szedjék az áldozataikat, amelyeken segíteniük kellene. A brit segélíyszervezetek 120 munkatársát vádolják ezzel. A The Times írta meg, hogy az Oxfam tavaly 87, a Save the Children 31, a Christian aid két ilyen esetről számolt be a belső vizsgálatai alapján.