Szétszakítja a társadalmat a Facebook – mondja a közösségi háló egyik kiugrott vezetője

2017. december 13., 18:40

Szerző:

Mi is a Facebookon olvastuk, hogy a Facebook egykori vezető munkatársa erős kritikával illette a Facebookot. Chamath Palihapitiya valószínűleg tapasztalatból beszél (elég röviden és kevés konkrétumra kitérve, de ez, ismerve a legnagyobb cégek alapszabályait, valahol érthető), ugyanis a közösségi oldal felhasználónövekedésért felelős divíziójának volt az alelnöke.

Fotó: PA Wire / Dominic Lipinski

BBC szerint Palihapitiya a Stanford Egyetem egyik rendezvényen fejtette ki nem túl hízelgő véleményét a Facebook társadalmi hatásairól. Elárulta, óriási bűntudat gyötri, amiért hozzájárult ahhoz, hogy kétmilliárd felhasználó legyen a közösségi hálón.

Palihapitiya úgy fogalmazott, hogy az általuk fejlesztett eszközök teljesen szétszakítják a társadalmat. Ezért azt tanácsolta mindenkinek, tartsanak hosszú szünetet, ha úgy tetszik, elvonókúrát, mert a közösségi oldalak rövid távú, dopamin vezérelte visszacsatoláslöketek károsak.

– Nem veszed észre, de tulajdonképpen beprogramoznak. Egy vélt, érzékelt tökéletességbe kerülünk a sok like-tól, szívecskétől, azonnali jutalmaktól. Pedig ez hamis népszerűség, nem a valóság, és csak rövid ideig tartó örömöt ad, amit egy jóval rosszabb ürességérzés követ.

Ennél tovább nem ment, de hozzátette, vitathatatlan, hogy sok jó is származik a Facebookból. Mindenesetre ő már nem használja, ami vitát is gerjesztett közte, barátai és családtagjai között.

Megjegyzései egybecsengtek Sean Parkerével, a Facebook másik korábbi prominenséével, aki november 8-án azt mondta, hogy a Facebook „dopaminlöketet” ad úgy, hogy közben kihasználja az emberi psziché sebezhetőségét.

Ha már a témánál vagyunk, mi egy videóval zárnánk, amelyben különböző képek figurázzák ki a közösségi oldalak és okostelefonok vezérelte életünket.