Az osztrák alkancellár a Népszabadságot kivégző Heinreich Pecinát ajánlgatta az oroszoknak lapvásárlásra

2019. május 18., 13:30

Szerző:

Amikor az osztrák alkancellár a most előkerült ibizai bulivideóján arról magyaráz az állítólagos orosz milliárdosoknak, hogyan vásárolhatnák fel és állíthatnák a pártja szolgálatába az egyik legnagyobb osztrák bulvárnapot, a Kronen Zeitungot zsíros állami megbízásokért cserébe, egy ismerős nevet is bedob.

„Heinrich Pecina egy olyan befektető, aki az elmúlt 15 évben minden magyar lapot megvett és előkészített Orbán Viktornak” 

– adott ötletet a botrány miatt a lemondását ma délben benyújtó Heinz-Christian Strache az oroszoknak – írja a 444.

Vádlottak a bíróság előtt. A jobbszélen Heinrich Pecina
Fotó: Kleine Zeitung

Pecina volt az, a kiadó, a Mediaworks tulajdonosaként 2016. október 8-án nyilvánvalóan politikai okokból bezárta a Népszabadságot, majd nem sokkal később a Nemzeti Sportot és rengeteg vidéki lapot kiadó céget eladta Mészáros Lőrincnek. Később az osztrák üzletember újabb vidéki lapokat vásárolt fel. A tulajdonosváltás után a lapok látványosan elkezdték nyomni az Orbán-kormány propagandáját.

A Népszabadságot rendkívül aljasul intézték el, a lapot aznap zárták be, amikor a szerkesztőség éppen költözött a Futó utcából a régi-új Bécsi úti a székházba. A lap több munkatársát napokon át nem engedték hozzáférni a már az új székházban lévő holmijához.

Bár az üzletembert két éve az osztrák bíróság felfüggesztett börtönre ítélte csalás és hűtlen kezelés miatt, továbbra is szoros kapcsolatban maradt a magyar kormánnyal, 2017-ben Orbán külön tárgyalt Pecinával, amikor az új osztrák kormány megalakulása után Bécsbe utazott.