Beiktatták hivatalába a régi-új spanyol miniszterelnököt

2020. január 8., 12:39

Szerző:

Beiktatták hivatalába Pedro Sánchez spanyol miniszterelnököt, aki VI. Fülöp spanyol király jelenlétében tette le hivatali esküjét a madridi Zarzuela palotában szerdán.

A szocialista politikus az alkotmányra helyezett kézzel mondta el beiktatási fogadalmát. A mindössze néhány perces ünnepségről hiányoztak a vallási jelképek, a Biblia és a feszület, csakúgy mint legutóbb, amikor másfél évvel ezelőtt először lett kormányfő Pedro Sánchez.

A hagyományoknak megfelelően az eseményen jelen volt Meritxel Batet, a parlament alsóházának elnöke, Pilar Llop, a parlament felsőházának elnöke, Juan José González Rivas, a spanyol alkotmánybíróság elnöke, Carlos Lesmes, a legfelsőbb bíróság elnöke, valamint Dolores Delgado, az ügyvezető szocialista kormány igazságügyi minisztere.

Pedro Sánchezt kedden választotta miniszterelnökké a spanyol parlament a szavazás második fordulójában egyszerű többséggel, ezzel több mint nyolc hónap után ismét teljes hatáskörrel rendelkező kormánya lesz a dél-európai országnak.

Kormányváltás Spanyolországban Pedro Sánchez
Fotó: MTI/EPA

A szocialista vezető a spanyol demokrácia első koalíciós kormányát alakíthatja meg a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és az Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) radikális baloldali pártszövetség együttműködésével.

Sajtóinformációk szerint az új kormány névsorát hivatalosan a jövő héten jelentik be. Három miniszterelnök-helyettesi posztra lehet számítani, amelyből egyet Pablo Iglesias, az Unidas Podemos vezetője tölthet be. Pártszövetsége ezen kívül négy tárca irányítását kaphatja meg.

Az új kabinet számára nem lesz könnyű a kormányzás a spanyol parlamenti erőviszonyok miatt, mivel a két párt kisebbségben van, összesen 155 mandátumot birtokol a 350-ből.

Pedro Sánchez megválasztásához nyolc párt képviselőinek igen szavazatára és két párt tartózkodására volt szükség.

A leendő Sánchez-kormány első feladatai közé tartozik az idei költségvetés kidolgozása és elfogadtatása, mivel továbbra is a 2018-as, még a konzervatív néppárti kormány által készített büdzsé van érvényben.