„Sorosozni gyávaság és figyelemelterelés" – beszólt Orbánnak egy szlovákiai magyar értelmiségi

2018. március 12., 17:32

Szerző:

Petőcz Kálmán szlovákiai magyar diplomata után Kollai István, a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet korábbi igazgatója is visszaszólt Orbánnak a közmédiának tett nyilatkozata miatt – írja a Magyar Nemzet.

A magyar miniszterelnök pénteken a szlovákiai belpolitikai válságról azt mondta, Soros György és hálózata minden alkalmat megragad, hogy megbuktassa azokat a kormányokat, amelyek ellenállnak a bevándorlásnak. Kollai István most a Mandineren megjelent írásában leszögezte, Szlovákiában nem Soros áll a tüntetések mögött, hanem a polgári középosztály. „Nem bátorság szembemenni velük, hanem kegyeletsértés. És nem építi, hanem gyengíti Közép-Európát az, aki a szlovák középosztályt támadja” – szögezte le.

A Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet volt igazgatója úgy folytatta, Szlovákiában a rendszerváltás óta nem látott méretű tüntetések zajlanak, és ezek mögött főleg fiatalok és egyetemisták állnak.

Tüntetés Pozsonyban 2018 március 9-én

„És rektorok, akik szabadnapot adtak nekik a tüntetésre. És nyomdák, akik ingyen nyomtatnak nekik szóróanyagot. És informatikusból lett helyi vállalkozók, akik oknyomozó újságot alapítottak. Azaz a polgári középosztály. Sajnálatos, ha Magyarországon ez nem szimpátiát keltő jelenség” – fűzte hozzá.

Kollai István kiemelte, hogy a tüntetéseknek kevés közük van a bevándorláshoz. „A korrupcióhoz van leginkább köze, ahhoz, hogy a politika és a szürkegazdaság összefonódott, tehetségtelen, ámde

sötét, de legalább buta emberek kerülnek óriási vagyonok élére, akik a politikai kapcsolatoknak köszönhetnek mindent, nemzetközi piacokon nullák, de otthon játsszák a nagyurat.

Ismerős? Egy újfajta feudalizmus ellen lázadt fel a polgárság. Sajnálatos, ha Magyarországon ez nem szimpátiát keltő jelenség.”

Azt írta, 

„a magyar új-jobboldali értelmiség részéről nem bátorság sorosozni ebben a helyzetben, hanem gyávaság, figyelemelterelés”.

A szlovák belpolitikai válság Jan Kuciak tényfeltáró újságíró meggyilkolása utám robbant ki. A riporter éppen a szlovák állam és az olasz maffia összefonódásairól szóló cikkén dolgozott, amikor otthonában agyonlőtték. Írása szerint a calabriai maffia emberei szlovák kormányzati tisztségviselők segítségével jutottak jogtalanul EU-s támogatási pénzekhez.

Az eset fejleményeinek hatására hétfőn lemondott Román Kalinák  szlovák belügyminiszter.

 

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.