Sikerült kimenteni az első négy gyereket a thaiföldi barlangból

2018. július 8., 16:30

Szerző:

Sikerült kimenteni annak az ifjúsági futballcsapatnak az első négy tagját, amely egy esőzés okozta áradás miatt rekedt a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben. Két fiú rövid időn belül egymás után bukkant fel a barlang kijáratánál az őket segítő mentőbúvárok kíséretében. A gyerekeket mentőautóval szállították a készenlétben várakozó mentőhelikopterekhez, amelyekkel a 80 kilométerre fekvő Csiang Rai város kórházába vitték őket. Két másik fiú a merülés után már elérte a barlangnak azt a termét, ahonnan már a saját lábán tud majd kisétálni a felszínre. A Reuters korábban azt írta, hogy már hat fiút sikerült kimenekíteni a barlangból.

Azt, hogy a fiúkat milyen sorrendben hozzák felszínre, orvosok állapították meg. A leginkább legyengültekkel kezdik, és a legerősebbek zárják a sort. Narongszak Oszottanakorn volt Csiang Rai-i kormányzó, a mentőakció vezetője a sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a gyerekek „tökéletes” egészségi állapotban vészelték át a kalandot, most pedig a mentőakció következő fázisát készítik elő. Ebben a mentőakcióban összesen 50 külföldi és 40 thai búvár vesz részt, és csak tíz-húsz óra múlva fogják újrakezdeni, mert egyszerűen minden oxigénjüket elhasználták és nagyon elfáradtak.

 

Fotó: Facebook

Az első gyerek, akit felszínre hoztak, Mongkol „Mark” Boompian, 

Az összesen tizenkét 11-16 éves fiúnak és a 25 éves edzőjüknek még június 23-án veszett nyoma a barlangrendszerben.  Július 2-án találtak rájuk brit búvárok, amikor a fiatalok már nagyon éhesek voltak és nem tudták, mióta vannak víztől körülvéve a föld mélyén. Július 2. óta folyamatosan ellátják őket élelmiszerrel, és telefonálhattak is a családjuknak, a kimentésüket azonban nehezíti a magas vízszint, és hogy közülük csak kevesen tudnak úszni.

Szombaton az edző, Ekapol Csantavong kézzel írt levélben kért bocsánatot a szülőktől, és azt ígérte, hogy gondját viseli a fiúknak. Ezt és több más levelet is a thaiföldi haditengerészet juttatta el a hozzátartozókhoz.

A Tham Luang egyébként a leghosszabb barlangrendszer Thaiföldön, a Tham Luang–Khun Nam Nang Non nemzeti parkban fekszik, ahova Ekapol Csantavong rendszeresen vitte kirándulni és barlangászni a gyerekeket edzés után.