Őrizetbe vették Putyin legnagyobb ellenfelét Moszkvában

2018. január 28., 13:56

Szerző:

Őrizetve vette a rendőrség Alekszej

Alekszej Navalnij

 orosz ellenzéki politikust vasárnap az elnökválasztás bojkottjára meghirdetett moszkvai tüntetésen.

Az orosz Központi Választási Bizottság december végén megtagadta Navalnij elnökjelölt-aspiránsként való bejegyzését, válaszul a politikus a választás bojkottjára szólított fel és vasárnapra több nagyvárosban tüntetést hirdetett. Több helyszínről érkezett jelentés őrizetbe vételekről.

A moszkvai városi hatóságok pénteken arra figyelmeztettek, hogy a fővárosi megmozdulást nem engedélyezték, és jogi intézkedéseket helyeztek kilátásba a politikussal szemben. Dmitrij Peszkov kijelentette: a választási időszak nem jelenti azt, hogy enyhíteni lehetne a törvényeken, így azokon sem, amelyek a tüntetésekre vonatkoznak.

Mint arról beszámoltunk, délelőtt Navalnij irodájában tartott razziát a moszkvai rendőrség. A cél az épületben működő ellenzéki televízió felszámolása volt. Arról is beszámoltunk, hogy az ellenzéki vezető támogatói vasárnap országszerte megmozdulásokat tartanak a március 18-i elnökválasztás bojkottja érdekében.

Megírtuk ugyanis: három hete a legfelsőbb bíróság elutasította Alekszej Navalnij panaszát, amelyben az ellenzéki politikus kérte, hogy a testület minősítse törvénytelennek a Központi Választási Bizottságnak (CIK) azt a döntését, amely szerint nem indulhat a március 18-i oroszországi elnökválasztáson.

Arról is írtunk már: Vlagyimir Putyin orosz elnök leghangosabb bírálójának számító ellenzéki ügyvéd három és fél évi felfüggesztett börtönbüntetést kapott, fivérét pedig ugyanilyen időtartamú letöltendő szabadságvesztésre ítélték, amiért a vádak szerint megkárosították az Yves Rocher francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatát. A szóban forgó orosz cég pénzügyi igazgatója viszont azt közölte, hogy semmilyen kárt nem szenvedtek az elítéltek miatt. Ráadásul Navalnij a strasbourgi emberi jogi bíróságon is bizonyította igazát.