Orbánt a testőrei védték meg a kínos kérdésektől, a német sajtó kiakadt

A Miniszterelnöki Sajtóiroda a fotókon kívül néhány sornyi közleményben intézte el Orbán Viktor kelet-németországi látogatását, arról véletlenül sem ejtve szót, hogy a miniszterelnök „magánútját” hevesen bírálták baloldali politikusok és a helyi média, amely az illusztris vendég testőreinek a viselkedésére is panaszkodott.

2017. november 7., 16:26

Szerző:

Orbán Viktor a reformáció 500. évfordulója alkalmából utazott Wittenbergbe, ahol a hagyomány szerint Luther Márton 1517. október 31-én kifüggesztette a hitújítást elindító 95 tételét a vártemplom kapujára. A miniszterelnök  hivatalosan a Luther házat és az emlékkiállítást tekintette meg. Érdekfeszítő kérdés, hogy miért vitte magával német ügyekben első számú tanácsadója, a református lelkész Balog Zoltán humánerőforás-miniszter mellett nemcsak külügyminiszterét, Szijjártó Pétert, Trócsányi László igazságügyi minisztert, sőt Kósa Lajost is, különös tekintettel arra, hogy „tisztán vallási jellegű” látogatásról volt szó. Az utóbbi kifejezést Reiner Haseloff, Szász-Anhalt tartomány  CDU-s miniszterelnöke használta, amikor a tartományi gyűlésben az SPD és a Baloldal képviselői bírálták a magyar miniszterelnök fogadása miatt.

Haseloff és Orbán hétfőn a wittenbergi vártemplom kapujánál
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

– Márpedig ha Orbán Wittenbergbe jön, és ott a kormányfő személyesen kíséri – kommentálta Haseloff magatartását a Mitteldeutsche Zeitung –, az politikai jelzés. Orbán a bezárkózás, az elszigetelődés politikáját képviseli, és egyre radikálisabb. Az amerikai magyar milliárdos és mecénás, Soros György elleni kampány olyan leplezetlen antiszemita vonásokat mutat, amilyeneket eddig egy uniós országban elképzelhetetlennek tartottak volna. Orbán Kelet-Közép-Európát  „migránsmentes övezetnek” nyilvánította, és ez ellentmond mindannak, amit Szász-Anhalt tartomány kormánya védelmez” – bírálta Haseloffot a lap. Eközben az MDR, a tartomány közszolgálati adója így kommentált: „Orbán személyében az egyik legvitatottabb európai politikus érkezett meg – olyan nemzeti-konzervatív, akit sokan nagy ívben elkerülnek. Ő ugyanis állandóan felháborodást kelt, a jobboldali politikus a menekültektől való rigorózus elzárkózást hirdeti.” A miniszterelnöki vizitről szóló hír kiemelte, hogy tekintettel a „magánlátogatásra” politikusok nem nyilatkoztak, amikor pedig a német újságírók mégis kérdezni akartak Orbántól, a vendég testőrei odébb tolták őket.

Tanulságos, hogy az ilyen és hasonló reakciók hatására Haseloff hivatala közölte, hogy négyszemközt mégis felvet majd politikai kérdéseket a magyar miniszterelnök előtt. A Zöldek, az SPD és a Baloldal kemény bírálataira, miért fogadták Orbánt, a CDU azzal válaszolt, éppen politikai nézetkülönbségeknél fontos a párbeszéd. „Nagyon jó az, ha Haseloffnak lehetősége nyílik Orbánnal beszélni, és vendége figyel rá” – hangzott a kormánypárti érv. De kiállt Orbán mellett a szélsőjobboldali AfD is, amely a keleti országrészben nagy sikereket ért el a szeptemberi Bundestag-választásokon.

Ami Haseloff szempontjait illeti, tudni való, hogy Szász-Anhalt miniszterelnöke  kemény belső pártbeli ellenfele Angela Merkel kancellárnak, és a CDU/CSU súlyos választási veresége után mind Merkel, mind a párt más vezető politikusainak lemondását követelte. Ráadásul van még egy tartományi kormányfő, akinek hasonló nézetei vannak az Orbánnal szemben egyre kritikusabb Merkelről, és ezért is  ápol jó viszonyt a magyar miniszterelnökkel. Ő a bajor Horst Seehofer, akivel Orbán találkozott volna a közelmúltban egy ulmi vitán, Seehofer azonban fontosabb ügyei (a kormányalakítási tárgyalások) miatt végül lemondta a részvételt. Helyette Horst Teltschik, Helmut Kohl kancellár egykori legszorosabb munkatársa ugrott be a vitára, és bár Orbánt Kohlhoz jó viszony fűzte, Teltschik nem kevés kényes kérdést tett fel, kritikát fogalmazott meg – nemkülönben a vitavezető, a német közszolgálati média egyik vezető embere. Elképesztő módon az MTI az eseményről úgy tudósított, hogy csak Orbán kijelentéseit idézte – vitapartnereinek nemhogy a mondanivalóját, még a nevét sem említette.

Orbán egyébként kedden Stanislaw Tillichhel, Szászország ugyancsak kereszténydemokrata kormányfőjével találkozott. Szinte az utolsó pillanatban, Tillich ugyanis még a választási vereség után lemondott, csak az év végéig van hivatalban.

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.