Orbánnak szívügy a migráció, szerinte mások egy sokkal színesebb világban élnek, mint mi

június 19. 17:55

Különböző kulturális alapokból különböző migrációs politikák származnak - mondta a miniszterelnök hétfőn Varsóban, a visegrádi országok (V4) és a Benelux-államok kormányfőinek csúcstalálkozója után.

Orbán Viktor kifejtette: a tanácskozáson voltak olyan országok, amelyek világossá tették, nem akarnak változtatni kulturális mintázatukon, mások pedig már egy „sokkal színesebb” világban élnek, mint mi. Ez a nagy távolság is jól mutatja, milyen heroikus dologra vállalkozott az Európai Unió, hogy egy közös migrációs politikát építsen fel - mondta, tiszteletreméltónak nevezve ugyanakkor ezt a kísérletet, amelyben „kis lépésekben haladunk”, de voltak biztatásra okot adó részletek.. „Az EU-t továbbra is biztatjuk, hogy próbáljon kialakítani az egymástól távoli álláspontok ellenére valami közös koncepciót” - tette hozzá a kormányfő.

A V4-Benelux-csúcstalálkozó migrációs véleményeit úgy összegezte, a külső dimenziót tekintve nagyobb egyetértés volt, mint a belsőt tekintve. Egyetértés volt abban, hogy a határokat meg kell védeni, hogy jó lenne a menekülteket és a migránsokat minél korábban szétválasztani, ahogyan abban is, hogy megállapodást kell kötni minden származási és tranzitországgal. Emellett fel kellene állítani a biztonságos harmadik és származási országok közös EU-s listáját - sorolta a közös pontokat Orbán. Bár a vélemények sokszínűek, mégis sikerült néhány kérdésben egyetérteni, ami megbecsülendő érték és eredmény - zárta nyilatkozatát a miniszterelnök, akinek szavai szerint az izgalmas találkozón közelebb kerültek a Benelux-országok vezetőihez, mint azt korábban gondolta volna.

A kormányfő újságírói kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy a migráció kérdése „minden nemzetet a szívénél érint meg”, arról a kérdésről szól ugyanis, kikkel élünk együtt egy országban. „Különböző történelem van mögöttünk, mások a hagyományaink, mást gondolunk a saját magunk integrációs képességéről, ezért nagyon nehéz lesz egy közös álláspontot kialakítani” - mondta a miniszterelnök. Kifejtette: noha olyan álláspont kialakítható, amelynek vannak egybeeső elemei, de egy egységes európai migrációs politika kialakítása felől kétségei vannak, és nem is nagyon látja az esélyét, de Magyarország nem zárkózik el a tárgyalásoktól. Magyarország tiszteletben tartja az uniós tagállamok közötti - a történelmi okokból érthető - kulturális különbségeket, és a tisztelet mondatja azt, hogy itt az a helyes, ha „az ambíciószintet” alacsonyan tartjuk – fogalmazott.

Egy másik kérdésre Orbán azt mondta: közép-európaiként az identitás kérdését tartja a legfontosabbnak, és a migráció éppen ezzel függ össze. „Ne csináljunk olyan migrációs politikát, amelynek eredményeképpen mi többé nem leszünk azok, akik most vagyunk” - szavai szerint ez a magyar álláspont antropológiai alapja.

A csúcstalálkozó után, hétfő délután a varsói Királyi Várban Lengyelország ünnepélyesen átadtáka a V4-országcsoport soros - júliustól 2018. júniusig tartó - elnökségét Magyarországnak. Orbán ekkor úgy nyilatkozott, ha a visegrádi négyek (V4) nem fogtak volna össze, akkor még mindig akadálytalanul áramlanának százezrek Európa felé, tovább rontva ezzel a kontinens népeinek biztonságos életét. Az EU nagyot nyert azzal, hogy felvette tagjai közé a közép-európai államokat, és sokat is várhat még a jövőben ettől a régiótól - emelte ki.