Orbánék lengyel barátainak már megtiltották a fairtást

2018. február 20., 14:10

Szerző:

Varsó végre fogja hajtani a bialowiezai őserdő ügyében születő ítéletet – szögezte le a lengyel környezetvédelmi tárca az Európai Bíróság főtanácsnokának keddi véleményére reagálva, miszerint a lengyel hatóságok uniós jogot sértettek, amikor Bialowiezában engedélyezték a faritkítás kiterjesztését. Lengyelország tiszteletben tartja Yves Bot uniós bírósági főtanácsnok véleményét – írja a hvg.hu.

Az intenzív fakivágás tavaly májusban kezdődött, Varsó azonban azt állítja, éppen az ősrengeteg pusztulásának megállítását célozta az intézkedés,

amelynek keretében 180 ezer köbméter fát vágnának ki.

Ezt most megúszták
Fotó: besafe-project.net

Az Európai Bizottság még 2016-ban indított eljárást az Varsóval szemben a szúbogár által megtámadott bialowiezai őserdő nem védett részein végzett faritkítás miatt. Az uniós bíróság tavaly júniusban ideiglenes jelleggel elrendelte a fakivágások leállítását, amíg nem születik ítélet az ügyben.

Varsó tavaly nyáron azon az állásponton volt, hogy a szúbogár által megtámadott erdő egy részén folytatni kell a faritkítást. Tavaly novemberben viszont leállította a nehéz felszereléssel, harvester fakitermelő gépekkel végzett kivágást. Ezt azzal magyarázták, hogy a szúbogár szaporodása leállt.

Az Európai Bíróság főtanácsnoka kedden kiadott állásfoglalásában azt állapította meg, hogy uniós jogot sért a lengyel hatóságok döntése, amellyel engedélyezték a faritkítás kiterjesztését a kontinens egyik utolsó érintetlen erdejének számító bialowiezai ősrengetegben. A lengyel kormány nem tett eleget az uniós környezetvédelmi szabályokból eredő kötelezettségeinek.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.