Orbánék kormányzásának Magyarország uniós tagsága lehet az ára – figyelmeztet a leostobázott luxemburgi külügyminiszter

2018. február 20., 10:26

Szerző:

„Nem gyűlölöm Magyarországot, sem Szijjártó Pétert vagy Orbán Viktort. Ez az ügy nem az egyénekről szól, hanem az alapelvek, értékek, jogszabályok és emberi méltóság tiszteletéről minden uniós tagállamban" – reagált Szijjártó Péter tegnapi, remek diplomáciai érzékről és felkészültségről árulkodó nyilatkozatára Jean Asselborn, Luxemburg külügyminisztere.

Asselborn a Magyar Nemzetnek azt mondta:

„Nem fogadhatjuk el, hogy a menedékkérők megsegítésén dolgozó civil szervezeteket büntessenek. Ilyen módszerek csak autoriter rendszerekben léteznek, és teljesen méltatlanok a demokratikus Európai Unióhoz. Ez a hozzáállás a rászorulókkal szemben egyáltalán nem tükrözi a keresztény értékeket, melyeket Orbán Viktor oly büszkén védelmez Európában."

A kérdésre, hogy (mint Szijjártó állította) valóban a Soros-terv végrehajtásán munkálkodna, 

Asselborn közölte:

„Soha nem találkoztam még Soros Györggyel, sőt azt sem tudom, mi az a „Soros-terv”! De azt is mondta, hogy én migránspárti lennék. Ha megnézzük a számokat, mi itt Luxemburgban 600 ezren élünk, és 800 menekültet kell befogadnunk, amit meg is tettünk. Önök Magyarországon tízmillióan vannak, és ha jól tudom kevesebb, mint 1500 embert kellene befogadniuk. Nem is értem. Szó sincs migránsok áradatáról! Az egész a szolidaritásról szól Görögországgal és Olaszországgal."

Jean Asselborn
Fotó: Youtube

A luxembrurgi külügyminiszter szerint egyértelmű, hogy a migrációnak határt kell szabni, de a genfi egyezmény értelmében menekültként elismert embereknek segíteni kell. Ha valakinek háború miatt kell menekülnie a hazájából, akkor nem beszélhetünk korlátokról. Van különbség migránsok és menekültek között:

minden menekült migráns, de nem minden migráns menekült.

Asselborn elárulta: személyesen teljesen normális kapcsolata van Péterrel, nincs is semmi gondja vele. Nincs benne gyűlölet, vagy tüske, ami hatással lenne a viszonynkra. Ez az elvekről, az értékekről szól. A magyarországi politika ugyanis szembemegy az Európai Unió elveivel.

Ezt a mentalitást nem tudja megérten, a magyar embereknek viszont meg kell érteniük, hogy ha olyan kormányuk van, amely így folytatja, akkor

annak Magyarország uniós tagsága lehet az ára.

Nagyon szomorú lenne, ha ez történne. Emlékszik, hogy  ’56-ban milyen sok magyar jött Luxemburgba, mert menekülniük kellett. „És most azt mondani, hogy a szíriaiak mások, mint az oroszok vagy ukránok? Ez apartheid szolidaritás!" – jegyezte meg. 

Jogilag persez nem lehet egy orszégot kirúgni az Unióbaól, ismerte el. De hozzátette: ha egy ország olyan irányba megy, amely többé már nem követi az Európai Unió szellemét, amiért az egész szervezetet létrehozták,

akkor vége van.