Orbán Viktor mélyen meghajolva járult a diktátor színe elé

2017. november 24., 20:30

Szerző:

Mélyen meghajolva üdvözölte Ilham Aliyev azeri elnököt Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az Európai Unió keleti partnerségről szóló brüsszeli csúcstalálkozóján – derül ki a HírTV EU-s magazinja, az Európai Híradó által közölt felvételből. 

 

Orbán feltűnően jó viszonyt ápol a többnyire csak diktátorként aposztrofált azeri elnökkel, akinek az országában a karhatalom rutinszerűen üldözi és megfélemlíti az ellenzéki politikusokat és a független újságírókat, korlátozza a gyülekezési szabadságot, az üzleti élet minden területét átható állami korrupcióban pedig az elnök családjáig érnek a szálak. A Freedom House 2017-es jelentése szerint Azerbajdzsán „nem szabad” minpősítést kapott, az ország demokrácia-indexe 6,75 ponton áll az 1-től 7-ig terjedő skálán, amelyen az 1-es jelentia demokratikus jogok szabad érvényesülését, a 7-es pedig az autoriter rezsimet.

A magyar miniszterelnök és az azeri elnök Ramil Safarov 2013-as átadása óta van feltűnően jó viszonyban egymással. Állítólag személyesen Aliyev volt az, aki a magyar fél kezdeti húzódozása után rávette Orbánt az azeri gyilkos őrnagy gyilkos átadására. Safarov 2004-ben egy budapesti NATO-tanfolyamon baltával brutálisan meggyilkolta – álmában majdnem lefejezte – az egyik örmény tiszttársát. Átadása után Azerbajdzsánban azonnal nemzeti hősnek kiáltották ki, előléptették és életjáradékot kapott. Bár Szijjártó Péter külgazdasági  és külügyminiszter korábban azzal védekezett, hogy az átadáskor minden a nemzetközi jognak megfelelően történt, és nem lehetett előre látni, hogy Safarovot szabadon engedik, a történelmi tapasztalatok ezt enyhén szólva cáfolják. Ráadásul az átadás azt is megkérdőjelezi, mennyire őszinte az Orbán-kormány kiállása a keresztények védelmében.

Safarov átadása előtt és után egyébként több mint hétmillió dollár érkezett egy MKB-s számlára, minden valószínűség szerint az Azeri Pénzmosoda művésznéven néven ismert nagyszabású pénzügyi machináció keretében.