Orbán Viktor javasolta, hogy hívják vissza az EU-s nagykövetet Moszkvából

2018. március 23., 14:34

Szerző:

Az Európai Unió állam- illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács felkérte az EU külügyi főképviselőjét, hogy konzultációra rendelje vissza Moszkvából az EU oroszországi nagykövetét - tudatta az Európai Külügyi Szolgálat péntek délelőtt.

A közlemény szerint a nagykövet a hétvégén visszatér Brüsszelbe, ahol egyeztetni fog Federica Mogherinivel.

Az MTI úgy értesült, hogy a döntésnél Magyarország azokkal az országokkal értett egyet, akik további lépéseket akartak az EU nevében tenni az angliai mérgezés ügyében.

„Orbán Viktor tette azt a javaslatot az állam- és kormányfők tegnapi találkozóján, hogy hívják vissza Brüsszelbe egyeztetésre az Európai Unió moszkvai nagykövetét”

 fogalmazott egy neve elhallgatását kérő brüsszeli forrás.

Az MTI értesülése azért is érdekes, mert az utóbbi években Orbán Viktor feltűnően jó viszonyba került Vlagyimir Putyin orosz államfővel, míg korábban erősen orosz-ellenes politikát folytatott. A magyar miniszterelnök meglehetősen későn reagált a Szkripal-ügyre, miközben Putyinnak már rögtön másnap gratulált negyedik elnöki mandátumához. Nyilatkozatában bravúrosan sem a megmérgezett orosz-brit ügynököt, sem Oroszországot nem említette.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.