Orbán Viktor is megszólalt a Szkripal-ügyben

2018. március 20., 17:49

Szerző:

Egészen mostanáig nem nyilatkozott a magyar miniszterelnök Szergej Szkripal és lánya megmérgezése ügyében. A gyilkossági kísérlettel Oroszországot vádolják, az országok egymás után fejezik ki szolidaritásukat Nagy-Britanniával, ahol a mérgezés történt.

Orbán Viktor ma reagált először nyilvánosan az ügyben, de nyilatkozatában egy szóval sem említette meg Szergej Szkripal nevét vagy Oroszországot. A miniszterelnök a brüsszeli EU csúcsra készülve az EU Konzultációs Testület ülését követően Facebook-oldalán tette közzé nyilatkozatát.

Azt elismerte, hogy Nagy-Britannia szuverenitását támadás érte.

Magyarország azt az álláspontot fogja képviselni Brüsszelben, hogy szilárdan ki kell állni a szolidaritás jegyében Nagy-Britannia mellett. Nem fogadható el, hogy bármely európai uniós vagy NATO-tagállam polgárait támadás érje a saját hazájuk területén, mint ahogy ez most Londonban megtörtént. Magyarország is teljes mellszélességgel kiáll Nagy-Britannia mellett a szolidaritásnak a jegyében. De a döntő kérdés, amivel foglalkoznunk kell majd a csúcson nem ez, hanem a bevándorlás

– mondta a miniszterelnök.

Az ügyben hasonló nyilatkozatot adott ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium is. A tárcánál elítélték az egykori hírszerző és lánya megmérgezését, de se Szkripal nevét, se Oroszországot nem említették benne. Ez azért is érdekes, mert Szijjártó Péter külügyminiszter állítása szerint jó barátságot ápol brit minisztertársával, Boris Johnsonnal, akivel nemrég a Margitszigeten is együtt futottak a hóesésben.