Orbán török mestere egy 12 éves karikatúrára hivatkozva akar leszámolni az ellenzékkel

2018. július 18., 21:30

Szerző:

Egy Twitteren megosztott 12 éves karikatúra miatt kezdeményezett szerdán jogi eljárást Recep Tayyip Erdogan török elnök a legfőbb ellenzéki párt, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke, Kemal Kilicdaroglu és a párt 72 képviselője ellen – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A karikatúra nyolc különböző állatot jelenít meg úgy, hogy az egyes példányok fejformái Erdogan arcát idézik.

A szerdai panaszt Erdogan ügyvédje, Hüseyin Aydin az államfő megsértése címén nyújtotta be az ankarai főügyészséghez. Aydin a kérelemben azt írta, hogy a rajzot nem lehet a szólásszabadság keretében elbírálni.

Kilicdaroglu a CHP keddi parlamenti frakcióülésén arra kérte a párt képviselőit, hogy hozzá hasonlóan osszák meg a karikatúrát a Twitteren.

Kilicdaroglu maga – Erdoganhoz intézve szavait – a következő megjegyzést fűzte az ábra fölé. „El fogod viselni, el kell viselned a bírálatot és a humort! Bebörtönzéssel nem tudod útját állni a kritikának és a humornak" – írta. A bejegyzést a CHP 72 képviselője osztotta tovább.

Az ábra eredetileg 2006-ban az egykori Penguen című török szatirikus hetilap borítóján jelent meg. A karikatúrát az ország sokak által legszínvonalasabb egyetemének tartott Közel-Keleti Műszaki Egyetem (ODTÜ) négy végzős hallgatója a július 7-ei diplomaosztón egy nagyméretű transzparensre tűzte. A diákokat július 11-én az elnök megsértéséért letartóztatták.

Erdogan 2014. augusztusi elnökké választásától a 2016-os puccskísérletig közel kétezer pert indított politikai ellenfeleivel, a sajtóval, de akár egyszerű állampolgárokkal szemben is az őt érintő sértések miatt. Az esetek többségében felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki a bíróságok, majd a török államfő 2016. július 15. után egyszeri gesztusként visszavonta ezeket az eljárásokat. Azóta ismét több hasonló eljárás indult. A török elnök megsértéséért akár négyévi börtöntüntetés is kiszabható.

Tavaly november végén Erdogan 1,5 millió lírás (mintegy 87,3 millió forint) nem vagyoni kártérítési pert kezdeményezett Kilicdaroglu ellen, amiért "megalázó kijelentésekkel" és "valótlan vádakkal" illette őt, gyermekeit és családját. Az eset nem sokkal azután történt, hogy november elején nyilvánosságra került a Paradise-iratok (Paradise Papers) néven elhíresült, offshore cégekről kiszivárgott adatbázis.

„Kedves Erdogan, tudsz róla, hogy gyermekeid, családtagjaid dollármilliókat küldenek egy vállalatnak külföldi adóparadicsomokban?" – fogalmazott Kilicdaroglu a CHP november 21-ei parlamenti frakcióülésén.

A perben szerdán döntés született: a bíróság Kilicdaroglut 359 ezer líra (20,9 millió forint) megfizetésére kötelezte.