Orbán Merkel ölebe? – Megharagudtak a lengyel rajongók

2017. március 17. 20:29 - szerző: Miklós Gábor

Angela ölebének nevezik Orbán Viktort eddigi lengyel ra­­jon­­gói. Tömegesen jelentkeztek be a miniszterelnök Face­­book-oldalára keserű szavaikkal az eddigi lelkes hívek.

Vannak Orbán Viktor újsütetű lengyel haragosai között, akik magyarul próbálkoznak, mások angolul írnak. Lefordítok néhány lengyel fogalmazást. „Kiderült most a magyarok kétarcúsága. Orbán ugyanolyan elvtelen áruló, mint Tusk. Angela ölebe.” Egy másik: „Neked is német állampolgárságot ígért Merkelné? Viktor, elárultad az unokatestvéreidet!” Jarosław Kaczyński pedig első nyilatkozatában fontosnak tartotta megemlíteni, hogy Orbán csalódást okozott neki. Hozzátette, tudja, mekkora volt a nyomás. Más lengyel értékelők szerint pedig Orbán nem akart elesni Varsóért. Sem Varsóért, sem Kaczyński Tusk-ellenes tébolyáért nem tett huszáros gesztust Orbán.

A március 9-i csúcstalálkozón pillanatok alatt lezavarták az Európai Tanács elnökének újraválasztását. A lengyel kormány előzőleg nagy erőfeszítést tett ennek megakadályozására. Az eredmény fiaskó, totális diplomáciai blamázs. Pedig olyan erőbedobással harcolt a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt a pár hét múlva hatvanéves Donald Tusk két és fél évre történő újraválasztása ellen, ahogy annak idején a varsói hatalom meg akarta akadályozni Lech Wałęsa Nobel-békedíjjal való kitüntetését. A tévéfelvételek tükrözik a helyzetet. Tuskot körülveszik az EU-s államfők, miniszterelnökök, gratulálnak, François Hollande lapogatja a hátát. Beata Szydło lengyel kormányfő magába zárkózva ül a helyén, arcára fagyott, sértett gyűlölettel. Előzőleg arról győzködte kollégáit, nem választhatnak meg valakit, akit a küldő állam nem javasol. Erre rímelve harsogja a varsói kormánymédia, hogy Tusk ezentúl nem használhatja a fehér-piros nemzeti lobogót. Egyébként nincs ilyen korlátozás a szabályokban.

MTI Fotó:

A lengyel politikusnő mellett Orbán ül. Az ő arca is merev, ellentétben a vágóképnek bevágott Ficóval. A szlovák kormányfő laza fickóként terpeszkedik, vidám arcot vág. A későn kezdett kampány minimális célja az volt, hogy a másik három „visegrádi állam” álljon a lengyel kormány mellé, s nyerjék még meg legalább a briteket. A válófélben lévő angol kormányt azzal kecsegtették, hogy ellenjelöltjük, Jacek Saryusz-Wolski „a britek számára jobb ET-elnökként” kellemesebben vezetné a Brexit feltételeiről a tárgyalásokat. Tusk leváltására talán lehetett volna valamilyen esélye a varsói kormánynak, de megkésve és rosszul álltak vele elő. Amikor a német kancellár legutóbb Varsóban járt, állítólag hét órán át tárgyalt Jarosław Kaczyńskival. A PiS vezére akkor csak homályos utalást tett arra, hogy Tuskot esetleg hivatalos felelősségre vonás is várhatja Lengyelországban.

A volt miniszterelnököt nehéz személyében támadni nemzetközi porondon. Azok a vádak, hogy nem állt ki országáért, sőt feljelentette a varsói kormányt Brüsszelben, amikor ott megsértették a lengyel alkotmányt, nevetségesen hangzanak. Fő állításuk egyébként az, hogy Tusk közvetve az okozója volt a szmolenszki katasztrófának, s az ügy további kezelésében nem a lengyel, hanem az orosz érdekeket képviselte. Az érvelés azonban csak a PiS elkötelezett rajongóit győzte meg. Ezenkívül a Ciech vegyi művek privatizációja körüli szabálytalanságokkal, állítólagos kormányzati korrupcióban való érintettséggel is megvádolnák a volt miniszterelnököt. Felróják, hogy Tusk fia alkalmazásban állt az Amber Gold nevű pilótajátékot folytató céggel.

A fő bűne természetesen más. Tíz év alatt nyolc különböző választáson verte meg Tusk pártja, a Polgári Platform a PiS-t, és ezzel személyében Jarosław Kaczyńskit. A kilencedik vereség a brüsszeli választás volt. Amit a lapunknak nyilatkozó lengyel szakértő szerint meg lehetett volna előzni. Mert bár Tusk nem követett el semmilyen botrányos vétséget, de sok eurokrata és nyugat-európai politikus számára túlságosan „kelet-európai”. A lengyel politikusról tudott volt, hogy Angela Merkel találta ki őt az Európai Tanács elnöki posztjára. Elég sok olyan tagja lehet az Európai Tanácsnak, aki közvetve üzent volna a német kancellárnak azzal, hogy protezsáltját a félidőben meneszti. És erre jó ok is lett volna az, hogy elbillent az egyensúly az európai intézmények élén. Az Európai Bizottságot a kereszténydemokrata Jean-Claude Juncker vezeti. Az Európai Parlament elnökének is Antonio Tajanit, tehát olasz néppárti politikust választottak, miután a német szociáldemokrata Martin Schulz visszatért a hazai politikába. Tuskot is a néppárt jelölte.

A lengyelek esetleg javasolhattak volna nekik jobban megfelelő szocialista politikust, esetleg nőt, amivel megrendíthették volna a leváltani akart elnök pozícióit. Ehhez nyilván hosszú és hozzáértő diplomáciai munka kellett volna. A lengyel diplomaták eközben csak homályos utalásokat tettek Tusk bizonytalan pedigréjére. A szakértő azt is feltételezi, hogy Kaczyński esetleg valami nagy leleplezésre készült, olyan ügyeket akart előrántani a kalapból, amelyek végképp ellehetetlenítik legfőbb és gyűlölt riválisát. Nem talált ilyet, csak a peches és pártjában perifériára szorult Saryusz-Wolskit, akit persze mindenki jó szakembernek és elkötelezett európai politikusnak mond. Pártjában ezt nem méltányolták eléggé, ezt fedezte fel a sértetteket nagy előszeretettel maga köré gyűjtő Kaczyński.

Tévedés lenne Tusk és Kaczyński rivalizálását egybe vetni az Orbán–Gyurcsány-küzdelemmel, de tény, hogy Lengyelországban is szintén két nagyon különböző karakter folytat öldöklő háborút immár huszonöt éve. Azonos táborban kezdték pályájukat, mindketten részt vettek az illegális Szolidaritás tevékenységében, s egyiküket sem börtönözték be. Tusk a konzervatív liberális oldalon szerzett főszerepet az 1989 utáni években. A hatvannyolc éves Jarosław Kaczyński eleinte inkább háttéremberként, politikai machinátorként szerzett nevet, míg végül ikerfivérével, a későbbi elnök Lech Kaczyńskival 2001-ben megalakították a nacionalista, a politikai katolicizmusra játszó PiS-t. Tusk szenvedélyes futballista, Kaczyńskit inkább az intrikák mesterének tartják. Tusk házasember, két gyermeke van. Kaczyński soha nem nősült meg, sokáig az anyjával lakott. A Kaczyńskiban munkáló Tusk-ellenes negatív energiákat sokan azzal a fájdalommal magyarázzák, amit Lech elvesztése jelent neki. A politikus feltehetően valóban hisz abban, hogy a repülőgép-katasztrófát Tusk okozta Putyin orosz elnökkel összeesküvésben. Egyébként is az összeesküvés-elméletek szenvedélyes híve.

A lengyel–EU-viszonyban most a felszínen mosolyszünet következik. A nacionalista, populista szóáradat máris elindult. De csak a felszínen, mert egyébként Lengyelország az EU-pénzek legnagyobb felhasználója. És ezt a lengyel társadalom is tudja.

 


A második félidő


Tusk második elnöki félidejében az EU-ban egy sor sürgős ügyet kell kezelnie az Európai Tanácsnak. Csak néhányat sorolunk itt fel:
– A Brexit lebonyolítása. A brit távozással csökkennek az unió bevételei.
– Az EU reformja, a különböző sebességű integrációs övezetek kérdése.
– A közös védelmi politika beindítása.
– A migrációs ügyek. A terrorizmus és az ellene való közös fellépés kérdése.
– Mindezek mellett ott van a nagy kiszámíthatatlan, Donald Trump fellépése és ennek hatása az EU gazdaságára.