Orbán át akarja venni a hatalmat Európában, de játszi könnyedséggel belebukhat

augusztus 10. 14:21 - szerző: MTI

A Fidesz azt kockáztatja, hogy kizárják az Európai Néppártból. Lapszemle.

A magyar miniszterelnök Európa-politikájáról közölt Nehezen győzedelmeskedhet Orbán új Európáról alkotott víziója címmel összefoglalót csütörtöki számában a Financial Times című brit üzleti lap.

A szerző, Ivan Krastev bolgár politológus szerint a magyar miniszterelnök szavai alátámasztják a félelmeket attól, hogy egy nyersebb és sovinisztább politika alakul ki Közép-Európa egykori szocialista országaiban, ami instabilitáshoz vezethet az Európai Unióban. Azt írta, Orbánnak létfontosságú, hogy a migráció meghatározó kérdés maradjon az európai politikában, különösen most, hogy csökkent a migránsok száma, ez EU pedig szigorította bevándorlási politikáját.

Orbán terve, hogy a menekültválság keltette félelmeket kihasználva az általában a szélsőjobboldalhoz köthető álláspontok elfogadására bírja az Európai Néppártot (EPP)

– vélekedik a szerző. Szerinte a magyar kormányfő abban reménykedik, hogy
az európai jobboldal vezetőjévé válva pedig egy új Európa szószólójává válhat – tette hozzá. Krastev szerint ez bátor elképzelés, de nem valószínű, hogy sikerrel jár.

Ahelyett, hogy átvenné az EPP irányítását, a Fidesz azt kockáztatja, hogy kizárják a szövetségből – írja.

Fotó: MTI / EPA / Olivier Hoslet

A politológus úgy véli, a politikai dinamika változása Európában nem kedvez Orbánnak, Donald Trump amerikai elnökké választása és a brit európai uniós tagság megszűnésének megszavazása miatt sokan ellenállóbbak a radikálisan jobboldali politikával szemben. Magyarország és Lengyelország egyre inkább elszigetelődik, és nemcsak az EU-ban, hanem szűkebb környezetében is – fogalmaz. Szerinte a politika hangnemét és stílusát illetően Csehország és Szlovákia eltávolodik Magyarországtól és Lengyelországtól.