Nyomozásba kezdhet a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság a rohingyák üldözése ügyében

2018. szeptember 6., 18:41

Szerző:

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság bírái döntése szerint a bíróság hatáskörébe tartozik a muszlim rohingya kisebbség üldözése Mianmarban. Először azt vizsgálja a testület, hogy van-e elég bizonyíték a nyomozás elindításához – írja az AP.

A bíróság annak ellenére döntött így, hogy Mianmar nem tagja a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, de a szomszédos Banglades igen. A túlélő rohingyák oda menekültek az erőszak elől.

Fotó: Parászka Boróka

Az ENSZ augusztusi jelentésében a mianmari főparancsnok és három tábornok bíróság elé állítását javasolta a rohingyák ellen elkövetett népirtás vádjával. A jelentés kitért a Nobel-békedíjas Aun Szan Szu Kji felelősségére is, aki ellen néhány ügyvéd magánvádas eljárás keretében emberiség elleni bűncselekmények miatt bűnvádi eljárást kezdeményezett. A politikus ugyanis némán asszisztált a népirtáshoz, sőt tagadta azt, és egyszer sem emelte fel a szavát a több ezer halálos áldozatot és több százezer menekültet eredményező népirtás ellen.

A rohingyák elleni erőszak hátteréről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. A 168 Óra munkatársa, Parászka Boróka nemrég járt a világ legnagyobb menekülttáborában járt, ahol a mianmari tömeggyilkosságok, etnikai tisztogatások rohingya túlélőivel beszélt. A látogatásról júliusi cikkében számolt be.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.