Nincs bojkott, semleges indulóként részt vesznek az orosz sportolók a téli olimpián

2017. december 12., 12:11

Szerző:

Részt vesznek a februári, phjongcshangi téli olimpián az orosz sportolók, akik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) múlt heti határozata szerint csak semleges zászló alatt versenyezhetnek majd a játékokon.

Az indulásról szóló egyhangú döntés kedden, az úgynevezett olimpiai gyűlésen született meg – jelentette a TASSZ orosz hírügynökség.

Az orosz doppingbotrány miatt a NOB végrehajtó bizottsága múlt kedden felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot, ezzel egyben kizárta a dél-koreai játékokról, és csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását. A döntés – amely a 2012-es londoni nyári és a 2014-es szocsi téli olimpiára történő orosz felkészülés vizsgálata nyomán született meg – azt jelenti, hogy orosz sportolók csak az olimpiai zászló alatt versenyezhetnek a dél-koreai Pjongcsangban február 9-én kezdődő ötkarikás játékokon.

Ilyen nem lesz Phjongcshangban

Oroszország helyett  Orosz olimpiai sportoló feliratú dresszt fognak viselni, és ha győznek valamelyik számban, az átadási ceremónián az olimpia himnuszát fogják eljátszani a tiszteletükre. Oroszország 15 millió dolláros büntetést is kapott, Vitalij Mutko volt sportminisztert és helyettesét, Jurij Nagornyikot pedig örökre eltiltották a részvételtől az ötkarikás játékokon. Alekszander Zsukov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke átmenetileg elveszítette a székét a NOB-ban.

Ez volt az első alkalom, hogy a NOB egy ország kizárásáról döntött a megméretéssorozat történetében. Alapjául az a jelentés szolgált, amelyet Samuel Schmid volt svájci elnök, védelmi és sportminiszter, a NOB fegyelmi bizottságának elnöke tett le az asztalra, és amelyről kedd délután órákon át tárgyalt a szervezet 14 tagú végrehajtó bizottsága. A jelentés többek között megállapítja, hogy Oroszországban a sportminisztérium irányításával „szisztematikusan manipulálták” a dopping elleni fellépést. 

A NOB döntését minden orosz állami és sportvezető felháborodottan kommentálta, szinte kivétel nélkül a bojkott mellett álltak ki. Jolanda Csen volt atlétikai világbajnok azonban arra figyelmeztetett, hogy a bojkottfelhívások miatt az Olimpiai charta értelmében akár két ciklusra is eltilthatják Oroszországot. Úgy látszik, ez a lehetőség meggyőzte a vezetőket.