Nemzetközi Carl Lutz Egyesület alakult Bernben

2018. augusztus 17., 08:58

Szerző:

Carl Lutz, a magyar zsidók tízezreit megmentő svájci diplomata emlékére nemzetközi egyesület alakult csütörtökön Bernben. Lutz örökségét több, mint húsz évig magyar származású fogadott lánya, Agnes Hirschi ápolta. A Carl Lutz Egyesület folytatja a névadója tevékenységét megismertető tevékenységet és új projekteket is kezdeményez az embermentővel kapcsolatos történelmi kutatások fellendítésére. Projektjeivel elsősorban a fiatalokat célozza meg, őket e kiemelkedő példával a civil kurázsira ösztönözve.

Nem kevesen élnek még a világban, akiknek életét a Lutz által kiadott „Schutzbrief“ (Védlevél) mentette meg, így például Heller Ágnes filozófus, Sándor Iván író, vagy Charles Gati. Köztük van a Bernhez közeli Münchenbuchseen élő Agnes Hirschi, az egyesület alapító elnöke is. Az alakuló ülést a svájci fővárosban, a Külügyminisztériumnak (EDA) Carl Lutzról elnevezett termében tartották. A termet Ignazio Cassis külügyminiszter február elején adta át, tisztelegve az embermentő diplomata emléke előtt, akiről már korábban utcát neveztek el Bernben. Az 1943-45 között szolgált budapesti svájci alkonzulnak, önkéntes segítők támogatásával, rendkívül veszélyes körülmények között több tízezer magyar zsidó életét sikerült megmentenie. Mentőakciója a második világháború idején a maga nemében a legnagyobbnak számít.

Lutzot hazájában először elismerés helyett felelősségre vonás fogadta. Míg hazája sokáig méltatlanul bánt vele, elismerte munkásságát Izrael, az amerikai, a brit kormány, kapott hajdan köszönőlevelet Dinnyés Lajos miniszterelnöktől is és háromszor jelölték a Nobel-Békedíjra. Budapesten 1990-től emléktábla, utóbb az Üvegházban állandó kiállítás emlékeztet rá és az emlékét őrző fővárosi alapítványnak sikerült elérnie, hogy az Újpesti rakpart immár Carl Lutz nevét viselje.