Nemi erőszakért életfogytiglanra ítéltek egy 40 millió követővel bíró indiai gurut

2018. április 25., 13:19

Szerző:

A hívei között istenként tisztelt 77 éves Asaram Bapu a vád szerint még 2013-ban erőszakolt meg egy 16 éves lányt az indiai Dzsódhpurban található egyik ásramjában, azaz spirituális menedékhelyen. A bíróság döntött: bűnösnek találta és életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte - írja a BBC.

Fotó: Wikipédia

A gurunak világszerte összesen 400 ásramja és több tízmillió követője van. Meditációt és jógát tanít híveinek. Asaramot egy másik nyugat-indiai városban is nemi erőszakkal vádolják, annak az esetnek a tárgyalása még hátravan.

Dzsódhpurban nagy a rendőri készültség, mert félő, hogy a guru felháborodott hívei az utcára vonulnak az ítélet miatt. A riadalom nem véletlen, tavaly egy másik gurut, Gurmeet Ram Rahimot ítéltek el ugyancsak nemi erőszakért, a hívei vérfürdőt rendeztek, 23-án haltak meg amikor fékeveszettül elszabadultak.

Asaramot 2013-ban tartóztatták le, miután két követője feljelentette nemi erőszakért. A pár azt állította, a guru megerőszakolta lányukat. A szülők Asaram egyik ásramjába küldték lányukat szellemi megtisztulásért. A tanítok később hívatták a szülőket és elmondták nekik, hogy lányukat emberfeletti, szellemi erők uralják, így vigyék el egyenesen Dzsódhpurba a guruhoz. Így is tettek, és a szellemi vezető már első este hívatta a lányt magához, hogy „meggyógyítsa". Asaram megerőszakolta a fiatalt úgy, hogy a szülők a szobája előtt vártak és az imáit énekelték. A rendőrség szerint a lány azt mondta, hogy a guru szexuális cselekedetekre kényszerítette és azt mondta neki, megöli a családját, ha valakinek beszél róla.

Az áldozat másnap mégis elmondta szüleinek, hogy mi történt, akik szerették volna szembesíteni a gurut, de kitiltották őket minden ásramból. Ennek, és a másik nemi erőszak ügynek is voltak szemtanúi, akiket üldözni kezdtek, hárman meg is haltak. Az ő ügyükben is nyomoz a rendőrség.

Asaram Bapu Asumal Harpalani néven született 1941-ben a mai Pakisztán területén. A hatvanas években kezdett spirituális leckéket venni több gurutól, egyikük nevezte el Asaramnak. Első saját ásramját 1972-ben alapította az indiai Gudzsarátban. Weboldala szerint ez azóta 400-ra nőtt, 19 országban van jelen és több mint 40 millió követője van. Állítólag az indiai kormányfő, Narendra Modi is látogatta szeánszait.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.