Nem lesz idén népszavazás Skócia függetlenségéről

január 10. 12:49

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerint az idén bizonyosan nem lesz népszavazás Skócia függetlenségéről. Kijelentette: a függetlenségi népszavazás kérdését napirenden kell tartani, mert nem szabad megengedni, hogy Skóciát a brit kormány „belesodorja a hard Brexit szakadékába”.

A brit politikai szótárban meghonosodott „hard (kemény) Brexit” kifejezés azt a forgatókönyv-változatot jelenti, amelynek alapján az Egyesült Királyság az EU-tagság megszűnésével együtt kivonulna az Európai Unió egységes belső piacáról is.

Skóciának az EU belső piacán kell maradnia


Fotó: MTI

Sturgeon „abszolút életfontosságú követelménynek” nevezte, hogy Skócia az EU belső piacán maradhasson a brit EU-tagság megszűnése után is, mivel szavai szerint ettől skóciai munkahelyek, beruházások, valamint az egész lakosság életszínvonala függ.

A skót miniszterelnök azt azonban egyértelműen kizárta, hogy a skót függetlenségről szóló újabb népszavazást kormánya már 2017-re kiírná. Skóciában 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást a függetlenségről, de akkor a választók 55 százaléka az elszakadás ellen voksolt.

A brit EU-tagságról rendezett tavalyi referendumon azonban – amelyen országos átlagban a választók szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt – a skótok 62 százaléka a bennmaradásra szavazott.

Skócia önállóan szeretne dönteni sorsáról


Nicola Sturgeon azóta több nyilatkozatában is leszögezte: Skócia nem fogadja el, hogy akarata ellenére „kirángassák” az Európai Unióból, és a skót kormány újabb függetlenségi népszavazást ír ki, ha ezt látja a legmegfelelőbb eszköznek arra, hogy saját hatáskörében dönthessen az EU-tagságról.

A skót kormány mindazonáltal érezhető óvatossággal kezeli az újabb függetlenségi népszavazás kérdését, mivel a felmérések egybehangzó eredményei szerint a skót választók többsége továbbra sem támogatja az elszakadást az Egyesült Királyságtól – írja az MTI.

Nicola Sturgeon azonban a hétvégén figyelmeztette Theresa May brit miniszterelnököt,  hogy „súlyos hibát” követne el, ha blöffnek tekintené a skót függetlenségről szóló újabb népszavazás tervét.

A skót kormányfő továbbá elmondta, hogy a skót függetlenségi referendum akkor kerülhet ismét napirendre, ha az Egyesült Királyság nemcsak az Európai Unióból, hanem az EU egységes belső piacáról is kivonul.

Theresa May azonban még aznap visszautasította Sturgeon nyilatkozatát. A brit miniszterelnök kijelentette: nem lehet olyan módon elképzelni a kilépést az EU-ból, hogy közben az Egyesült Királyság megtartja az EU-tagság „egyes elemeit”.

A brit kormányfő e kijelentésére a font jelentős, egy százalékot meghaladó gyengüléssel reagált a hétfői londoni kereskedésben, mivel a piaci szereplők ezt egyértelmű utalásnak tekintették arra, hogy Theresa May kormánya ki akar vonulni az EU egységes belső piacáról.